Brug mindre soejendom til at supplere stor soproduktion

En mindre soejendom kan bruges til at supplere en stor soproduktion. Her er et eksempel:

Af Preben Høj, Svinekonsulent, LandboNord.

Med udgangspunkt i artiklen” Så brug dog mulighederne når de findes!” er udarbejdet nedenstående eksempel:

1.500 årssøer i dag = 68 faringer/uge = ca. 75 løbninger/uge
Optimum mht. farestier og smågrisepladser = 1.350 årssøer = 61 faringer/uge

På den lille ejendom er der 90 brugbare farestier. 35 farestier skal erstatte de faringer fra de 150 årssøer som den store ejendom reduceres med. 45 farestier giver basis for ekstra 9 faringer/uge. Samlet bliver der 16 faringer om ugen på den lille ejendom.

På den store ejendom skal der så løbes til 9 ekstra faringer/uge, i alt 77 faringer eller ca. 85 løbninger/uge.
Alle søer forbliver på denne ejendom indtil de er scannede og brunstkontrollerede. Herefter flyttes 16 drægtige dyr til den lille ejendom. Der vælges 12-15 søer som alligevel skal udsættes efter næste faring og suppleres op til 16 søer med slagtesøer fra forrige faring.

Dyrene indsættes i drægtighedsstalden og går her indtil faringen. Efter fravænning slagtes alle søer. Smågrisene skal have ca. 2.000 pladser for at kunne blive færdige til salg ved 30 kg.

Produktionen udvides på denne måde med 200 årssøer til i alt 1.700 årssøer.

De 350 årssøer passes i den lille besætning efter løbning. Her er der ikke store krav til den daglige driftsledelse, da drægtige søer bliver leveret til besætningen, og hovedopgaven bliver at passe faringer samt nyfravænnede smågrise.

Indtjening fra den store stald

Indtjeningen vil blive dækningsbidraget fra de ekstra søer samt den produktionsfremgang som kan forventes i det store sohold med bedre plads i farestalden, smågrisestalden og måske i drægtighedsstalden. Herfra skal trækkes omkostninger til ekstra arbejdsløn, energi, vand og eventuel leje, hvis man ikke selv ejer ejendommen.
I det store sohold vil arbejdsforbruget falde som følge af færre søer samt langt lettere pasning af farestalden.

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle