Brug termografiske billeder til at bekræfte nålefri vaccination

Termografiske billeder viser injektionsstedet, når der anvendes nålefri vaccination.

Når der udføres nålefri vaccination af pattegrise, har mange brugere, især under oplæring i anvendelsen af apparatet, svært ved at se et tydeligt injektionssted på dyrene.

Det giver naturligvis tvivl, om vaccinationen er gennemført.

Her kan løsningen være brug af et termografiske kamera, som  kan visualisere overfladetemperaturen på dyrene, fortæller netavisen The Pig Site.

På termografiske billeder vil injektionsstedet med vaccine nemlig fremstå som værende koldere end den omkringliggende hud. Billederne bør dog tages umiddelbart efter vaccination, idet der hurtigt sker en udligning i temperaturen for vaccinen.

De termografiske billeder kan på denne vis hjælpe nye brugere til at opnå en tiltro til vaccinationen, således man med sindsro kan benytte de nye apparater.

Fordele ved nålefri vaccination

Både dyrevelfærden og biosikkerheden kan forbedres ved anvendele af nålefri, intradermale vaccinationsmuligheder. 

Fx kan man undgå den smittespredning, der typisk kan ske mellem dyr ved brug af kontaminerede nåle.

Brugen af nålefri vaccination kan, i besætninger der allerede har eksempelvis PRRSV2, mindske spredningen fra de inficerede dyr til de raske.

Ifølge The Pig Site, er det gennem sammenlignelige studier blevet påvist, at pattegrisene udviser færre tegn på stress og smerte ved nålefri vaccination, i forhold til almindelig vaccination med injektion i musklen.

Reduktion af stress er desuden blevet vist til at forbedre dyrenes generelle helbred og vækst.

Faktaboks

Sådan fungerer nålefri vaccination

  • Nålefri vaccination fungerer ved, at der i applikationsapparatet opbygges et højt tryk, som skyder vaccinen ind gennem det yderste hudlag med en hastighed på op til 100 meter pr. sekund.
  • Vaccinen ligger herefter imellem det yderste og inderste hudlag, hvorfra det trænger ind og spreder sig rundt i kroppen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle