Chefrådgiver: Gå efter flere grise pr. årsso nu
Der er en stor merfortjeneste ved at gå efter flere grise pr. årsso, blev det fremhævet ved årsmøde hos LandboNord.

De fantastisk gode priser, som svinesektoren oplever for tiden, kan måske godt få nogle svineproducenter til at tage det roligt og ikke jagte en forbedret produktivitet.

Men står det til rådgivningschef Merete L. Andersen, LandboNord, er det ikke vejen frem i en højkonjunktur.

»Måske sidder der nogen i salen og tænker, når nu noteringen er så god, så er det ikke så vigtigt, om jeg har 35 eller 37 grise pr. årsso, eller om resultaterne i slagtesvinestalden er på middel niveau. Jeg tjener jo fornuftigt alligevel.

Men det er lige præcis ikke lige meget. Det er nu, du kan tjene noget«, sagde hun ved LandboNords velbesøgte årsmøde i Vrå.

En gris pr. kuld i en besætning med 1.000 søer er lig med en mio. kr. på et år med de aktuelle priser, fremhævede hun.

Højkonjunkturen og dens længde var også en del af hendes beretning.

»De fleste prognoser spår, at der vil være gode priser i op til fem år, fordi det er den tid, man regner med, der går inden produktionen i Kina er tilbage på niveau. Men det kan også være, der kun går tre år, eller at der allerede kommer en drastisk nedgang i 2020 eller 2021.

Hvis svinepesten kommer til Tyskland, er der heller ingen, der ved, hvordan og hvor længe det vil påvirke priserne. Så nyd opsvinget, så længe det varer«, sagde hun.

Brug rådgivning

LandboNords svineformand, Torben Farum, dvælede også ved de historisk gode tider og opfordrede tilhørerne til at overveje rådgivning.

»Lige nu rider vi på århundredets største økonomiske bølge. Ingen aner, hvor høj den bliver, og hvor længe den varer ved, men vi er helt sikkert lige nu i en tid, hvor vi får en rigtig god betaling for at passe vores dyr og optimere vores drift.

Så rådet herfra skal være at holde fokus på produktionen og forsøge at trimme den bedst muligt. I forhold til de besætningsstørrelser, vi kører med i dag, er udgiften til et rådgivningsforløb forsvindende lille. Er der problemer i besætningen, så få dem løst. Tilbagebetalingstiden på rådgivning har aldrig været lavere, end den er lige nu«, fremhævede han.

Faktaboks

Årsmøde:

  • LandboNord holdt årsmøde i Vrå med deltagelse af flere hundrede deltagere. 
  • Blandt oplægsholderne var Seges’ Christian Fink Hansen, der talte om muligheder og udfordringer i 2020.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle