To døde smågrise syge af MRSA

I en svinestald i England rapporteres der nu om tilfælde med svin, der er blevet syge af MRSA. Dyrlæge og afdelingschef for Seges ser dog ikke sygdom forårsaget af MRSA som en trussel for danske slagtesvin.

For første gang siden 2006, er der rapporteret et tilfælde med svin, der er blevet syge af MRSA, skriver Ingeniøren.

I en netop publiceret videnskabelig artikel, kan de britiske myndigheders svar på Fødevareministeriets veterinære beredskab, Animal and Plant Health Agency, rapportere om, at to ud af seks døde smågrise var inficeret med MRSA i huden. 

I alt var 60 smågrise blevet syge med infektioner i huden, der viste sig som betændte sår på mellem 2 og 20 millimeter i diameter.

Normalt er svinenes immunforsvar stærkt nok til at bekæmpe bakterien, inden den udvikler sig til sygdom, og Poul Bækbo, dyrlæge og afdelingschef for Videncenter for Svineproduktion, ser ikke sygdom forårsaget af MRSA som en trussel for de mange danske slagtesvin:

"Når vi ellers snakker om årsager til sygdomme hos grise, så er MRSA ikke noget, der regnes for et problem, vil jeg sige. For mig som dyrlæge er det altså ikke overraskende, at det kan ske, for sådan er det med stafylokokker, de kan give infektioner. Langt de fleste dyr vil være i stand til at håndtere bakterien og ikke blive syge, men nogle få kan altså blive syge," siger Poul Bækbo til Ingeniøren.

Det er dog svært at sige helt præcis, hvorfor smågrisene blev syge, men Poul Bækbo siger, at det kan skyldes smårifter, som er blevet inficeret, og det kan ske for alle dyr. Han henviser til en tysk undersøgelse, der viste, at der blev fundet MRSA-stafylokokker hos 1 ud af 10 heste med sår.

"Når de går tæt sammen, kan smittepresset godt stige lidt, så der kan være en større risiko for at andre svin, får en infektion, men som sagt er det yderst sjældent, det sker, og vi regner det ikke for et sygdomsproblem," fortæller Poul Bækbo.

Emneord mrsa

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle