Dagbog fra Rumænien: Stærke resultater - 35,1 grise pr. årsso og tilvækst på 1.000 gram pr. dag
I Rumænien har vi som i resten af EU mangel på mandskab. Det har fået os til at tænke i andre baner, og vi har netop investeret i en vaskerobot, skriver Jacob Bruun, produktionschef for PPI med i alt otte farme og 17.500 søer.

Denne artikel er normalt forbeholdt abonnenter på Svin Plus. Vi har valgt, at du i dag kan læse artiklen uden login.

Af Jacob Bruun, produktionschef for svin og foder, Premium Porc International, Rumænien

I den seneste tid har vi været ramt af en periode med snestorme nær Sortehavet i form af sne med vindstød over stormstyrke, 18-25 meter pr. sekund.

Det gav nogle problemer, fordi veje lukker, og myndighederne i Rumænien stopper aktiviteterne, indtil stormen har lagt sig. Her må man klare sig selv, når man skal have mandskab og foder rundt.

De ansatte, der bor mere end seks kilometer fra farmen, vælger for det meste at sove på farmen, hvor vi har lejligheder til at huse dem. Når de ligger tæt, sover omkring 20 ansatte på farmen.

Denne omgang var det over tre-fire dage i træk, og det viser det medejerskab en rumænsk staldmedarbejder har.

Selv i en 330 hk traktor kan snestormen være udfordrende. Efter en hård periode er det altid godt at sætte pris på folkene ved at give en kage. Det er en lille ting, men betyder meget for sammenholdet.

En vaskerobot erstatter en mand

I Rumænien har vi som i resten af EU mangel på mandskab. Det har fået os til at tænke i andre baner, og vi har netop investeret i en vaskerobot fra Washpower.dk

Den klarer omkring 80 procent af arbejdet en klimastald og 65 procent i en farestald. Den er nem og enkel at bruge og effektiv. Vi har sparet en mand væk pr. vaskerobot plus noget tomgangstid i vores store stalde.

Førhen lavede vi mange vejehold med masser af manuelt arbejde til følge. I dag har vi to automatiske vægte fra MS Shippers, som i en sti med 30 grise laver ca. 140 vejninger pr. dag. De vejer hver dag, og laver ikke småfejl, så man har et godt overblik over, hvordan grisene vokser.

For at tiltrække ”bedre” arbejdskraft har vi været nødsaget til at give medarbejderne flere frynsegoder i form af sygesikring, ekstra bonus, fri dage efter weekender osv. Man er nød til at tænke som et større firma og ikke bare et almindelig landbrug, når man har 300 ansatte.

Udvidelse med 5.200 søer

Vi er i fuld gang med at løbe på udvidelsen. Vi har været nødsaget til at styre 70 procent af vores polte med Altresyn. Det betyder, at vi har et præcist antal polte pr. uge, så vi får ens ugehold fra starten.

Normalt har vi løbet op med naturlig brunststyring, men da vi havde mangel på polte de første seks uger , har vi været nødt til at mærke dem op med Altresyn, for at der ikke er nogle der falder fra.

Det gode ved Altresyn er, at du ved præcist hvilke polte, du skal tjekke hver dag, og hvor der skal være fokus.

Vores første faringer kommer midt i april, og det bliver spændende. Poltene havde et godt rygspækmål på 14 mm i snit.  Vi har fået dyr fra Avlscenter Trekanten, som varmt kan anbefales - det er gode, rolige og solide dyr.

Dagbog fra Rumænien: Vores grise med hoste får eucalyptus i stedet for antibiotika - det virkerSvin Tirsdag 5. december 2017 · 10:44

Lovende to-strenget fodersystem

Vores nye anlæg er varmet op med Klimadan gyllekølling, som efter montering virker rigtigt godt. Der er intet halmfyr der skal presses halm til - det passer bare sig selv.

Vores to-strengede fodersystem fra Daltec virker rigtigt godt, og har været godt for foderfordelingen.

Når man har løbeklare polte til at gå ved siden af drægtige polte, kan man give de rigtige dyr det rigtige foder.

Det bliver spændende at se, hvad det giver, når vi kan skifter blanding fire uger før faring samt en uge efter faring, hvor vi skal køre på en overgangs blanding for at have den bedste mælkeproduktivitet i farestalden.

Renser vand med syre

Vi arbejder i øjeblikket med at teste MS Shippers HyCare system, hvor man renser vand med syre for at fjerne belægninger i vandrør.

I projektet med at reducere medicinforbruget i staldene, hvor vi har aquaflow vandkopper, kan man tydeligt se, at det er helt rent. Hvor vi ikke har HyCare, er der belægninger på vandrørne.

Derudover er vi startet med deres sæbe og desinfektionprodukter, og vi ser en lile reduktion af medicinudgifterne og generelt rene stalde.

Gode resultater i stalden

Resultaterne er i top de første to måneder med 35,1 fravænende grise pr. årsso, antal levendefødte på næsten 16 og en dødelighed i farestalden på 6,8 procent.

For slagtesvin har vi opnået en tilvækst på over 1000 gram pr. dag og et foderforbrug på 2,55 kg foder pr. kg tilvækst.

Dette på trods af lidt udfordringer med toksiner i foderet, og oven i vitaminkrisen, hvor var vi nødt til at sænke vores E og A-vitamin indhold, da vores leverandør erklærede force majeure i november måned.

Vi gav som kompensation Cabanin fra R2Agro, og det hjalp som booster på vitaminsiden og gav bedre tarmsundhed.

Vi prøver forskellige produkter for at sænke medicin forbruget: Carbanin er tilsat i alt sofoder samt til klima-slagtesvin, hvor der er udfordringer. Det har gjort, at vi ikke har mærket reduktionen i vitaminindholdet.

Faktaboks

PPI, Rumænien

Udvider til 17.500 søer

Otte farme

Årlig produktion af 560.000 slagtesvin

 

Jacob Bruun

Produktionschef for svin og foder i Rumænien

35 år 

Ansat hos DCHI i rumænien i syv år

Over 10 års erfaring i Danmark med svineproduktion

Skriver dagbog til svinplus.dk

 

 

 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle