Danish Crown har fem mia. kr. til opkøb
Jais Valeur kan tage den store pung med, når han skal udvide Danish Crowns forædlingsaktiviteter.

Op til fem mia. kr.

Så mange penge kan topchef i Danish Crown Jais Valeur gå på shopping for over de næste fem år.

Det fortæller en række kilder til Landbrugsavisen.dk. Blandt andet er beløbet flere gange blevet nævnt på andelsselskabets nylige kredsmøder med svineproducenterne.

Beløbet blev fastsat i forbindelse med udarbejdelsen af den nylige strategi »4WD« eller »Forward«, der blandt andet handler om, at Danish Crown skal længere frem i værdikæden og i højere grad forædle svine- og oksekødet til forbrugerne, sådan at man indkasserer en større andel af værdiforøgelsen.

»Vi vil gerne gå fra at være baghjulstrukket familiebil, hvor man er meget fokuseret på at slagte grise og have et råvaregrundlag, til at være en firehjulstrækker, der er fokuseret på kunder, på forbrugere, på forædling,« lød budskabet fra Jais Valeur i forbindelse med fremlæggelsen af strategien.

Heri ligger der, at man ikke kun vil tage markedsandele organisk på området, men også vil gøre det via opkøb og akkvisitioner.

Faktisk har Danish Crown allerede de seneste måneder åbnet for pengepungen to gange. Nemlig med købet af Skagen-virksomheden Slagter Munch, der er kendt for sine skinker, og den svenske virksomhed Chark-Produkter, der producerer leverpostej, pålæg og pølser.

Begge virksomheder er absolut i den mindre ende af skalaen i forhold til Danish Crowns egen størrelse, men signalet er klart i overensstemmelse med strategien.

Skal ikke øge konsolidering

At man forventer at have fem mia. kroner til at købe virksomheder eller aktiviteter frem mod 2021 betyder langt fra, at svineproducenterne skal til at konsolidere yderligere i slagteriet.

Det fortalte topchefen i forbindelse med strategi-fremlæggelsen.

»Vi vil fortsat have en konsolidering på 200-300 mio. kr. årligt, sådan som vi har i dag. I stedet kan mindre frasalg komme på tale,« fortalte han uden dog at ville konkretisere, hvilke aktiviteter der var tale om.

Udtalelsen kom kun få år efter, at hans forgænger Kjeld Johannesen efterlyste kapital fra eksterne investorer, hvis man skulle kunne fortsætte med at kunne klare sig i konkurrencen med de hastigt voksende internationale slagteri-aktører.

Siden har en helt anden virkelighed dog meldt sig, og kapitaljagten blev endeligt aflyst i foråret. Danish Crown har nemlig via øget indtjening formået at løfte sin soliditet og egenkapital fra spinkle 22,7 procent for bare fem år siden til 27,3 i det netop aflagte regnskab.

Det giver rum og plads til de kommende opkøb.

Danish Crown har ifølge pressechef Jens Hansen ingen kommentarer til, hvor meget man forventer at kunne eller skulle investere for i strategiperioden.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle