Danish Crown mangler UK-grise

Danish Crown har et stagnerende antal slagtninger af UK-grise, og det skaber problemer.

"Kære andelshavere. Send os flere UK-grise. Vi har brug for dem."

Sådan lyder beskeden fra Carsten Lehrmann, eksportdirektør hos Danish Crown.

"Vi oplever en stigende efterspørgsel efter velfærdsgrise fra en af Storbritanniens største detailhandelskæder og større interesse fra andre markeder end det britiske. Sammenholdt med et stagnerende antal slagtninger får det os til at opfordre producenterne til at øge leverancerne af UK-grise," siger Carsten Lehrmann, vice president, export.

UK-grise, der også kaldes velfærdsgrise, giver et Danish Crown-tillæg på 30 øre pr. kilo. Kravene for opnå tillægget er løsgående søer i løbeafdelingen, foder uden animalsk fedt og blodprodukter samt et årligt kontrolbesøg af Baltic Control.

For halvandet år siden meldte Danish Crown ellers, at markedet for velfærdsgrise var presset og sænkede tillægget med 10 øre, fra 40 til 30 øre.

At lægge produktionen om, så man opfylder disse krav, er en overkommelig manøvre, der tillige er fuld af fordele ifølge Bent Munk, medindehaver af Tandergaard ved Mårslet.

- Det er nemmere at passe dyrene, som desuden har det bedre, fordi de kan få rørt bentøjet og gå frit rundt i løbeafdelingen. Derfor kan vi kun anbefale andre at producere UK-grise," fortæller Bent Munk, som har leveret UK-grise til Danish Crown siden 2014, i en nyhed på Danish Crowns hjemmeside.

"Dengang tog vi alt over spaltegulv ud af løbeafdelingen og fik nyt inventar. Det kostede os 850.000 kr., som vi tjente ind på det første års tillæg. Siden har tillægget været ren fortjeneste, så det har været en god forretning for os at lægge om," konstaterer Bent Munk.

Bedre plads

Ud over økonomien kan han også se andre fordele ved at producere UK-grise.

"Vi har plads til flere søer i den nye løbeafdeling, end vi havde før. Det var en overraskelse for både os og vores konsulent, for vi havde frygtet, at vi skulle gå ned i soantal," siger Bent Munk.

Den ekstra plads udnyttes dog ikke til at have flere søer i løbeafdelingen.

"Men vores dyr har fået mere plads at røre sig på, og samtidig mener vi, at søerne nu er bedre til at komme i brunst, fordi de ikke står hver for sig, men er i kontakt med hinanden og kan gå ind og ud af deres bokse," siger Bent Munk.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle