Danish Crown: Notering kan stige 25 procent

Både driftsøkonom og Danish Crown-direktør tror, 2019 bliver bedre, end noteringsprognoserne for slagtesvin antyder.

Selv om den officielle svinenotering for 2019 fra Landbrug & Fødevarer giver ekstra udfordringer i mange budgetter, er der tro på, at tingene kan udvikle sig mere positivt.

Faktisk tror Danish Crowns Ejerservice-direktør, Nicolaj Nørgaard, på, at noteringen i det mest optimistiske scenarie vil kunne stige op mod 15-25 procent i forhold til det nuværende noteringsniveau.

På tre-fem måneders sigt ser han et lavt og stabilt niveau for noteringen. På 5-12 måneders sigt kan der derimod opstå betydelige forskydninger i forhold til den officielle prognose fra Landbrug & Fødevarer, der revideres i januar/februar 2019.

Et konservativt bud er noteringsstigninger på 5-15 procent i forhold til den nuværende notering, mens den mest optimistiske udvikling på svinenoteringen ifølge Nicolaj Nørgaard kan resultere i en fremgang på 15-25 procent.

»Lur mig, om ikke der kommer en lille opjustering fra Landbrug & Fødevarer, når de får kigget på prognoserne igen«, siger han.

Sælgere har glimt i øjnene for tiden

Afrikansk svinepest er en af de faktorer, Nicolaj Nørgaard ser som udslagsgivende for svinenoteringernes retning i den kommende tid. Dertil kommer et Danish Crown, der til stadighed forbedrer sin drift med opkøb af virksomheder, som bidrager til bundlinjen fra dag ét, et DAT-Schaub, der aldrig har præsteret bedre, og en afsætning, der går rigtig godt for tiden.

»Der er et godt glimt i øjnene på vores sælgere i Randers for tiden«, siger han og pegede på Asien som en god kanal for afsætning af svinekød i øjeblikket.

Noteringer kan stige

Foruden en god afsætning bliver udviklingen af udbruddene af afrikansk svinepest i både Kina og Europa meget afgørende for svinenoteringernes udvikling i nærmeste fremtid.

»Kina kan blive en dreng eller pige. Eksploderer afrikansk svinepest i Kina, får vi langt bedre priser på svinekød, men kommer der udbrud i Tyskland tager det toppen af glæden, idet meget svinekød i Europa vil skulle omfordeles«, siger Nicolaj Nørgaard.

Stadig langt til overskud for producenter

En notering over de aktuelle prognoser er der også tiltro til hos Finn Skotte, driftsøkonom hos VKST.

»Resultatet for 2019 kan gå hen og blive markant bedre end den aktuelle prognose«, siger Finn Skotte.

Baggrunden for de positive takter er set med hans briller en følge af udfordringerne med afrikansk svinepest for flere europæiske lande, udbruddet af samme sygdom i Kina og f.eks. Holland, der er på banen med at give tilskud til svineproducenter, der ønsker at stoppe.

Trods en forventning om en mere positiv svinenotering er der fortsat langt til, at der kommer overskud hos slagtesvineproducenterne.

»Vi skal bruge likviditet ad helvede til«, lyder hans dom over økonomien hos producenterne for tiden.

Svineproducenterne har fortsat økonomiske udfordringer med noteringen og lave kornlagre efter den historisk ringe høst i år.

Finn Skotte forudser, at likviditetsbehovet er stort ind i 2019, men ser altså også, at året kan overraske positivt set i forhold til den nuværende prognose for svinenoteringen.

»De fleste skal bruge minimum 9,5 kr. i notering for at få tingene til at hænge sammen«, bemærker Finn Skotte, der i lighed med Nicolaj Nørgaard forudser en opjustering af prognoserne i det nye år.

Faktaboks

Sådan ser svineprognosen ud p.t.

  • Landbrug & Fødevarers officielle notering for slagtesvin bliver revideret i januar/februar, men den nuværende er den, som Nicolaj Nørgaard og Finn Skotte tager udgangspunkt i, når de forholder sig til den fremtidige udvikling.
  • Prognosen lyder for 1. kvartal 2019 på 8,00 kr., 2. kvartal lander ifølge prognosen på 8,75 kr., mens både 3. og 4. kvartal forventes at ramme 9,50 kr. Det giver en gennemsnitlig notering for 2019 på 8,94 kr. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle