Danmarkspremiere på hæve-sænke-gulv i faresti
Protekta Farms’ rejse mod en faresti til løse søer, der kan give en lav dødelighed blandt pattegrisene, har været længe undervejs, og den fortsætter.

Helt tilbage i 2016 blev de første syv test-stier installeret og afprøvet. De er siden erstattet af endnu en test, hvor to forskellige hollandske producenter af stier med hæve-sænke-gulve blev afprøvet.

Testene i de eksisterende farestalde på Protekta Farms blev suppleret af et besøg i Holland, beretter svine- og bygningsrådgiver Keld Sommer, der har kørt tæt parløb med ejeren af Protekta Farms, Anders Jakobsen, i forbindelse med byggeri af en ny farestald.

»Processen var grundig, inden vi valgte den sti, vi skulle gå videre med til den nye farestald.

Vi havde blandt andet to dage i Holland, hvor vi brugte en dag sammen med to udvalgte firmaer, som viste os hollandske bedrifter med erfaringer med hæve-sænke-gulv«, fortæller Keld Sommer.

Brødrepar bygger farestald med hæve-sænke gulvSvin Søndag 30. juni 2019 · 09:25

Robusthed var afgørende

Afgørende for, at det endte med indkøb af stier fra hollandske Nooyen, var særligt robustheden af hæve-sænke-delen i stien.

»Vi var ikke i tvivl om, at der var et stort potentiale med at reducere dødeligheden hos pattegrisene. I Holland så vi bedrifter med kassestier med hæve-sænke-gulv, hvor dødeligheden var helt nede på seks procent i kassestier«, siger Keld Sommer.

I dag har Protekta Farms bygget 520 farestier til løsdrift og med hæve-sænkegulv. Hver sti måler to x tre m og er sidevendte.

Læs mere om emnet i næste nummer af fagmagasinet SVIN, der udkommer 16. juli. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle