Dansk projekt skal gøre soldaterfluer til billigt og grønt grisefoder

Aarhus Universitet og en række virksomheder skal i nyt projekt arbejde på at optimere produktionen af insektprotein til blandt andet grisefoder.

Et nyt dansk projekt skal være med til at optimere produktionen af insektprotein tii brug i blandt andet grisefoder, så produktionen bliver billig og med reduceret miljøbelastning.

Projektet udføres i regi af institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet, i samarbejde med en række virksomheder

Det fortæller DCA, Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, på deres hjemmeside.

Soldaterfluer trives på restprodukter

Konkretet skal forskerne i projektet arbejde på at optimere diæten til soldaterfluer, så produktionen bliver maximeret med et minimalt foderforbrug.

Soldaterfluer er valgt, fordi de er særdeles produktive på en lang række substrater af restprodukter, som ellers ville være endt i forbrænding eller til produktion af biogas eller gødning.

Forskernes mål er at sammensætte næringsstofferne i foderet, så de danner en balanceret diæt, der understøtter kravene for maximal vækst af insektlarverne, og dermed vil foderforbrug og produktionsomkostninger kunne reduceres betragteligt.

Især er det vigtigt at få proteinmængden i foderet ned, da det er det makronæringsstof, som koster mest. En forbedret proteinudnyttelse vil derfor være en vigtig brik i reduktionen af produktionsomkostningerne.

Derfor fokuseres arbejdet i første omgang på at fastlægge larvernes behov for hver af de tre makronæringsstoffer protein, kulhydrat og fedt. Herefter skal behovet for hver af de essentielle aminosyrer bestemmes.

Næringsstofnormer for larver

Forskernes arbejde skal føre til en start på at udarbejde næringsstofnormer for larver af sorte soldaterfluer, så den højest mulige produktion kan opnås ved at fodre en balanceret diæt.

En bedre forståelse af næringsstofbehovet hos sort soldaterfluelarver kan desuden gøre det lettere for producenterne at vurdere værdien af et restprodukt som foder til larverne, og optimere sammensætningen af tilgængelige restprodukter.

sbu

Faktaboks

Optimering af produktion af insektprotein

  • Projektet navn: EntoFeed
  • Deltagere: Aarhus Universitet, EntoMass Aps, Enorm Biofactory A/S, Insectum Aps, Hedegaard A/S og Vilomix A/S.
  • Finansieret med godt 3,8 mio. kr. fra GUDP-midlerne

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle