Danske avlsdyr og rådgivning fordobler effektivitet

Lau Joo Han er ikke en hr.-hvemsomhelst. Han har 25.000 søer i Malaysia og Vietnam.

Selv om Lau Joo Hans svineproduktion efter dansk målestok er omfattende, er andre områder af hans forretninger større.

Han står i spidsen for Leong Hup Group, som hans far grundlagde. I dag er gruppen den næststørste producent af slagtekyllinger i Sydøstasien.

Landbrug har altid været udgangspunktet, men forretningerne har spredt sig til både hoteldrift, ejendomsinvesteringer og fødevareproduktion.

Langsigtet investering

I de sidste år har økonomien i svineproduktionen ikke været god.

Det bekymrer ikke Lau Joo Han meget, der understreger, at han ser svineproduktion som en langsigtet investering.

I Malaysia ligger afregningen på 6 ringgit pr. kg levende vægt. Det svarer til omkring 12,50 kr. pr. kg slagtet vægt. Men da al foder skal importeres til landet, koster det omkring 700 kr. at fodre en gris fra fødsel til slagtning inkl. sofoder. Det er omkring 200 kr. mere end i Danmark.

»Økonomien hænger først sammen, når vi kommer op på 7 ringgit«, forklarer han.

Selv om foderomkostningen er dyrere i Malaysia, er lønningerne lavere.

En medarbejder i stalden bliver aflønnet med cirka 2.000 kr. pr. måned for en seks dages arbejdsuge på 48 timer. Kun få af Lau Joo Hans ansatte i stalden stammer fra Malaysia. De fleste er fra enten Indonesien eller Kina.

Danske avlsdyr

I de senere år har han fået leveret avlsdyr fra DanBred.

Det har rykket på effektiviteten i to trin: Første trin da avlsdyrene kom ind, andent trin da han begyndte at få rådgivning fra DanBred som en del af leverancen.

Da Lau Joo Han fik ansvaret for svineproduktionen efter sin far, satte han sig for at få mere ud af svineproduktionen. Han krævede i den forbindelse at få rådgivning fra DanBred som en del af leverancen af avlsdyr.

»Da rådgivningen kom med, rykkede det for alvor på vores effektivitet«, understreger han.

Nu får han tre-fire årlige rådgivningsbesøg af en DanBred-rådgiver fra Danmark. Rådgiveren forlangte til gengæld, at Lau Joo Han selv deltog i en del af rådgivningsbesøgene.

»Det forpligter staldmedarbejderne langt mere, når ejeren er med på vores besøg«, forklarer Allan Gade Nielsen, DanBred, der er kommet i besætningerne i de sidste år.

Førhen lå effektiviteten omkring 15 grise pr. årsso. Nu har den rundet 30 grise pr. årsso i de fleste besætninger.

Foruden regelmæssig rådgivning via DanBred får Lau Joo Han også dyrlægefaglig rådgivning fra Danmark. Det har reduceret medicinforbruget samtidig med, at effektiviteten er gået op.

Svinepest

Med besætninger i både Vietnam og Malaysia er han meget bekymret for spredningen af afrikansk svinepest i Vietnam, hvor han har over 20.000 søer og producerer over 300.000 slagtesvin.

Han forventer dog, at forbrugerne bliver ved med at efterspørge svinekød i samme grad som nu.

»Markedet går op og går ned. Når alt kommer til alt, vil forbrugerne fortsat have svinekød«, lyder hans forventning.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle