Danske coronaforskere arbejder på vaccine mod fravænnings-diarré hos smågrise

Coronavaccine-firma medvirker i arbejdet med at udvikle en danskudviklet vaccine mod fravænningsdiarré.

Til maj går et projekt med at udvikle en vaccine mod fravænningsdiarré ind i næste fase.

På det tidspunkt indledes forsøg med vaccinen på Seges Svineproduktions testcenter i Grønhøj, hvor 60 grise vil få en vaccine-kombination, der skal testes. Det melder Seges Svineproduktion.

"I første omgang er det primært et spørgsmål om, at grisene svarer immunologisk. At deres immunforsvar danner antistoffer mod E. coli, Lawsonia og Brachyspira, som er de bakterier, vaccinen skal styrke forsvaret mod", forklarer Poul Bækbo, chefkonsulent i Seges Svineproduktion.

Han er involveret i projektet, der sker i et tæt samarbejde mellem Seges Svineproduktion, Københavns Universitet og AdaptVac, der gennem længere tid har været i vælten i Danmark, fordi firmaet arbejder på at udvikle en coronavaccine.

Netop AdaptVacs involvering i udvikling af en coronavaccine har satte projektet med fravænningsdiarré-vaccinen lidt på standby, men der er alligevel fremdrift i processen, fordi en del af det arbejde, der er udført i forbindelse med udvikling af corona-vaccinen også kan bruges til fravænningsdiarrén.

""Det er vigtigt, at vi får lavet en langtidsholdbar vaccine, så vi effektivt kan modvirke fravænningsdiarré hos smågrisene. Derfor bruger vi den samme teknologi, som vi bruger til COVID-19 vaccinen", siger Adam Sander, lektor på Københavns Universitet og videnskabelig direktør i AdaptVac.

Parterne oplyser, at en effektiv vaccine mod fravænningsdiarré vil have en markant indvirkning på brugen af antibiotika hos smågrise og gøre medicinsk zink i smågrisefoderet overflødigt.

Efter test af vaccinen på Grønhøj skal vaccinen testes yderligere i en produktionsbesætning i 2022, før den eventuelt kan sættes i produktion.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle