Danske grise i superform: Laveste produktionsomkostninger i EU

Nye tal fra InterPig-samarbejdet viser, at Danmark er rykket forbi den evige konkurrent Spanien, når det gælder produktionsomkostninger for et kg slagtekrop.

Så er en europæisk førsteplads for dansk svineproduktion en realitet. Tal fra InterPig-samarbejdet, der dækker over en række lande, som deler deres produktionstal fra svineproduktionen, viser nemlig, at Danmark har passeret den evige konkurrent Spanien på produktionsomkostningerne for et kg slagtekrop.

Det afslørede Michael Groes Christensen, specialkonsulent hos Seges, ved Fagligt Nyt, som igen i år samlede et stort antal deltagere på Scandic Bygholm Park i Horsens.

Omkostninger i lave ende

Omkostningerne er i 2020 opgjort til 10,26 kr. i Danmark, mens spanierne har omkostninger på 10,49 kr. Herefter følger Belgien med 10,64 kr. og Frankrig med 10.88 kr. Øvrige europæiske lande i statistikken har omkostninger over 11 kr. pr. kg slagtekrop. Foran Danmark ligger to delstater i Brasilien og USA, der alle har omkostninger under otte kr.

"Vi ligger meget og kæmper med Spanien om førstepladsen, hvor vi tog den i 2020, men hvad der også var meget imponerende, var, at de danske slagterier afregningsmæssigt kunne slå Spanien, og det var heller ikke værst", sagde han.

Den europæiske førsteplads fik også et par ord med på vejen af Christian Fink Hansen, sektordirektør hos Seges Svineproduktion:

"Vi ligger rigtig, rigtig godt, og vi ligger lige, hvor vi skal være. Noget af det er selvfølgelig foderpriser, men det er først og fremmest, at vi har evnet at forbedre vores produktivitet. Vi har så og sige fået strammet kæden, så det hænger bedre sammen med de ting, vi laver avlsmæssigt og forskningsmæssigt, så vi får passet fodring ind, og det kan vi se i tallene", sagde han.

Førsteplads ved fremstilling af smågrise

Også på fremstillingsprisen på smågrise stikker Danmark næsen foran sine konkurrenter. Michael Groes Christensen fortalte, at den estimerede produktionsomkostning ved 30 kg i Danmark i 2020 var opgjort til 388 kr. Det er langt under niveauet på 466 kr. i Tyskland og formentlig også Polen, der formodes at have nogenlunde samme omkostningsniveau. Holland er 41 kr. efter det danske niveau, mens Spanien har et estimeret omkostningsniveau på 394 kr, og er dermed seks kr. efter Danmark.

Faktaboks

2 facts om indlæg på Fagligt Nyt:

  1. Transportegnethed: Seges Svineproduktion arbejder med revidering af vejledninger i forbindelse med transportegnethed, der har givet flere uheldige sager. I første omgang arbejdes med brok-vejledninger, og meldingen fra dyrlæge Tina Birk Jensen, Seges Svineproduktion, er, at der er udsigt til, at der kan komme flere brokgrise med til slagterierne, end tilfældet er i dag. Hvornår eventuelle ændringer af opfattelsen af brok kan træde i kraft, er uvist.
  2. Danish-boksen: 50 besætninger har afprøvet det kommende system Danish-boksen, der kan arkivere dokumenter og dermed gøre kontroller nemmere. Der er brug for opstramning. Niels-Peder Nielsen, Seges Svineproduktion, kunne oplyse, at 23 procent af de besætninger, der har haft besøg af Danish i 2. kvartal 2021, f.eks. ikke havde hygiejnekursus til alle medarbejdere.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle