Dansker i Rumænien: Nye foderkasser giver ekstra 65 gram tilvækst pr. gris
Blog fra svinbedriften: Vi fik 130 nye orner fra Rønshauge i januar, som skal lave sæd fra vores nye ornestation til alle vores søer i løbet af de næste to måneder, skriver Jacob Bruun, produktionschef for PPI i Rumænien med i alt otte farme og 17.500 søer

Af Jacob Bruun, produktionschef for svin og foder, Premium Porc International, Rumænien

Vi har altid et stort fokus på foder, og derfor har vi købt ni foderkasser fra den candadiske producent Crystal Springs via Farm Choice i Slovakiet. 

Dem har vi testet gennem en længere periode med vores Skov ProGrow kamera vejesystem. Vi har fire stier med 30 grise i hver på Crystal Spring og fire stier med 30 grise i hver på Funkimat.

Det viste sig så, at Crystal Spring giver op til 65 gram mere i daglig tilvækst. Det er jo en hel del, og derudover er foderkassen nem at arbejde med. Du indstiller den én gang, og det er det.

Foderkassen er også super til melfoder. Den blokerer aldrig eller danner bro, så grisene har altid god adgang til foder. Så næste gang vi køber foder kasser bliver det modellen fra Crystal Spring , selv om den koster cirka 30 procent mere end en standard plastic foderkasse.

Foderkassen fra Crystal Spring har øget den daglige tilvækst med 65 gram.


Nyt genetikpå sofarm: 38 + grise pr. årsso i år

I foråret 2018 startede vi en ny so farm op med 5.200 søer, som vi købte igenem SPF polte fra Trekantens Avls center. De får 18,5 levendefødte på 2. lægs og omkring 19,5 total fødte. Det er vi godt tilfredse med. Jeg regner med, at vi i 2019 kommer til at lave 38+ fravænnede grise pr. årsso.

Ny genetik gav også bedre grise. Selv om vi lavde klimagrise i nogle slagtesvinestalde og poltestier præsterede de godt med 456 daglig tilvækst og et foderforbrug på 1,8 kg pr. kg tilvækst.

På den nye sofarm regner vi med at komme over 38 fravænnede grise pr. årsso i år.


De resterende farme lavede i 2018 i ASF-milijø 34,2 fravænnede grise på 12.400 søer.

Vi fik 130 nye orner fra Rønshauge i januar, som skal lave sæd fra vores nye ornestation til alle vores søer i løbet af de næste to måneder.

Ornestalden er med filtreret overtryksventilation fra Veng og med virus filter. Der er købt det nyeste analyseudstyr fra IMV i Franking via Unitron Danmark. Det skulle være med til at give sæd af høj kvalitet til en rigtig god pris.

Lige nu køber vi sæd gennem Danavl fra en ungarnsk leverandør. Der er 18 timers transporttid, og det giver lidt udsving af og til på faringsprocenten, især når man køber over 2000 doser per uge.

Ornestalden er med filtreret overtryksventilation fra Veng og med virus filter.

 

Fire vaskefaciliteter til lastbiler

I Rumænien har vi invisteret en masse i biosikkerhed, blandt andet med hjulvaskere og desinfektionsark ved hver farmindgang.

I dag har vi investeret i fire vaskefaciliteter, hvor vi selv vasker alle lastbiler og tørrer dem ved 70 grader i en  time, så vi er sikre på at alle spor af ASF er væk.

Vi bruger sæbe og desinfektion fra MS Shippers Holland, som har deres automatiske doseringssystem Green Line , så man altid bruger den rigtige dosis. De har også en meget god sæbe, som skummer meget og bliver på emnet i op til 45 minutter.

Vi har installeret Prefiltere på alle farme, så alle mand skifter fodtøj inden man går ind i filteret (forrum). Uddannelse af medarbejderne er også vigtig. Vi har ansat Biosecurity Complaince, en dyrlæge som går rundt og tjekker op på alle procedurer. Personen er også ansvarlig for vores vaske haller

 

Vi vasker selv alle lastbiler og tørrer dem ved 70 grader i en  time, så vi er sikre på at alle spor af ASF er væk.

Svinepest ramte 2,8 km fra vores site

Gennem sommeren og efteråret spredte afrikansk svinepest sig desvære fra Østrumænien og kom meget tæt på vores farme.

I september var der udbrud 2,8 km fra en af vores store sites med slagtesvin. Det betød ingen flytninger ud i 40-65 dage. Efter 40 dage kan man slagte grise med termisk behandling af kød på 80 grader.

Man prøver så at bremse slagtesvinene med meget høje fiberblandinger og håber på det bedste. Nogle grise ramte 160 kg, hvilket ikke er en optimal slagte vægt, så det koster landmændene en del penge, når der bliver lukket for salg i 40-65 dage.

Rumænien har mange baggårdsgrise, og det er en udbredt tradition at have grise i baghaven. Det giver imidlertid mange udbrud, fordi baggårdsfarmene ingen biosikkerhed har.

Rumænien er delt op i zoner: Hvid, blå og Rød. Alle vores sofarme ligger i Rød zone, og vi har i næsten otte måneder haft 50.000 slagtesvinepladser og 27.000 små grisepladser i hvid zone, hvilket betyder at du skal finde et andet sted til dine smågrise. Derfor ombyggede vi nogle slagtesvinsites til klimastalde og startede med at sælge en hel del smågrise i sommeren og efteråret.

Faktaboks

PPI, Rumænien

  • 17.500 søer på fire sites
  • 35,3 fravænnede grise pr. årsso
  • 16,1 levendefødte pr. kuld
  • Årlig produktion af 580.000 slagtesvin på otte sites

 

Jacob Bruun

  • Produktionschef for svin og foder, PPI i Rumænien
  • 35 år 
  • Ansat hos PPI (tidligere DCHI) i Rumænien i syv år
  • Over 10 års erfaring i Danmark med svineproduktion
  • Skriver blog til Svin Plus

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle