Danvets pattegrisepakke: Vi vil et spadestik dybere

Danvets Golden Standard er fundet ved en grundig gennemgang af 10 besætningers procedurer.

Hvad gør de bedste smågriseproducenter omkring kuldudjævning, ammesøer og fodring omkring faring?

Det har to Danvet-dyrlæger brugt en del tid på at kortlægge. Ud fra besøg og besætningernes svar på 120 spørgsmål har de skrevet en Golden Standard, som andre besætninger bliver målt op mod.

De 10 besætninger har gennem længere tid ligget stabilt med en lav dødelighed før fravænning.

»De 10 besætninger er meget forskellige og har fra under 300 til over 2.000 søer«, forklarer dyrlæge Hanne Bak, Danvet, der er en af de to dyrlæger, der har været på turné.

Læs også: Landmand: Fire tiltag skal reducere pattegrisedødeligheden

De 10 besætningers måde at håndtere forhold af betydning for pattegrisedødeligheden er siden kogt sammen til en Golden Standard, som andre besætninger - bl.a. Jørgen Kjørups to sohold - bliver sammenlignet med.

På den måde fremgår det klart, hvor besætningen adskiller sig fra Danvets Golden Standard. Det er disse punkter, som Danvet-dyrlægerne først fokuserer på i bestræbelserne på at reducere dødeligheden.

Metoden sikrer ifølge dyrlægen, at rådgivningen tager udgangspunkt i de præcise forhold i besætningen.

Hanne Bak understreger, at de 10 Golden Standard besætninger ikke har lav dødelighed, fordi de har få levendefødte. De ligger på 18,7 levendefødte, hvilket er over landsgennemsnittet i 2019.

»Da vi vejede kuld i de 10 besætninger, havde de heller ikke færre undervægtige end andre besætninger, men de er gode til at holde liv i grisene«, fortæller Hanne Bak.

Dyrlægen tilføjer, at de 10 Golden Standard besætninger heller ikke er ’dydsmønstre’ der følger samtlige manualer og gør tingene på samme måde fra gang til gang.

»De havde til gengæld en god fornemmelse for produktionen og kunne dermed tage problemer i opløbet«, fortæller Hanne Bak.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle