DB pr. årsso stiger med 50 kr. når sodødeligheden falder med et procentpoint

Hæv din so-overlevelser og dermed dækningsbidraget.

Svinebranchen har siden 2014 haft en målsætning om, at sodødeligheden i 2020 skulle ned på ni procent.

Det kom den desværre ikke.

Efter at have haft en bund i 2017 på 11 procent er den steget i 2018, og lå i 2019 på næsten 14 procent.

Det er der dårlig økonomi og dårlig dyrevelfærd i.

»Der er mange penge at tjene ved at have fokus på so-overlevelsen«, fortæller specialkonsulent hos Seges Svineproduktion, dyrlæge Tina Birk Jensen.

En kvart mio. kr.

Beregninger viser, at der er 50 kr. pr. årsso i ekstra dækningsbidrag, hver gang sodødeligheden bliver reduceret med ét procentpoint.

En besætning med 1.000 årssøer, der reducerer dødeligheden fra landsgennemsnittet på 14 procent til branchens målsætning på 9 procent, hæver således bedriftens dækningsbidrag med en kvart mio. kr. årligt.

»Det er ikke kun velfærden på staldgangen og omdømmet, der får det bedre ved at have fokus på so-overlevelse. Der er også penge at tjene ved at reducere sodødeligheden til branchens målsætning på 9 procent. Det betyder, at både velfærd og økonomi trækker i samme retning, når vi har fokus på so-overlevelse«, lyder vurderingen fra Tina Birk Jensen.

SoLiv 2.0

Kampagnen SoLiv 2.0. sætter fra nu af spot på de tiltag, man selv kan iværksætte for at reducere dødeligheden.

»Man skal være opmærksom på, om de søer, der er udfordret i relation til overlevelse, aflives/dør på bestemte tidspunkter, eller om de dør i bestemte staldafsnit«, forklarer Tina Birk Jensen.

Hun opfordrer til, at hver besætning sætter fokus på de aktuelle problemstillinger i besætningen, italesætter det ved tavlemøder og sikrer, at der bliver tale om en fælles indsats i hele besætningen.

En arbejdspakke i SoLiv 2.0 vil senere i 2021 give mulighed for at få bedre overblik over sodødeligheden ved brug af registreringer.

»Med disse registreringer vil man sammen med sine rådgivere få et bedre overblik over, hvornår og hvordan søerne dør«, forklarer hun.

Dermed får man en bedre idé om, hvor man skal sætte ind for at hæve overlevelsen blandt sine søer.

Senere på året vil tallene på blandt andet udsætningsstrategi blive opdateret.

Faktaboks

Sodødelighed

  • Branchemål 9 pct.
  • 2017 11 pct.
  • 2018 12 pct.
  • 2019 14 pct.
  • 2020 ej opgjort endnu.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle