De svage søer får særbehandling - skal spare foder og dødfødte grise
Blog fra svinebedriften: Anton Nielsen har justeret på fodringen af søerne i drægtighedsstalden for at få mere ensartede hold.

Af Anton Nielsen, svineproducent - fortalt til Stig Bundgaard

Vi vil gerne forbedre de dårligste søers huld i drægtighedsstalden. 

Derfor har vi med start i sidste uge justeret lidt på foderstrategien efter anbefaling fra min foderkonsuelnt, så de ringeste søer for nemmere adgang til foderet, og vi ikke skal fodre efter søerne i dårligst huld og spilde foder på den måde .  

Stærke søer holder de svage væk

I drægtighedsstalden har vi 56 stier med 12 søer i hver. Vi sorterer altid søerne for at få hvert hold så ensartet som muligt, og siden 2008 har vi tildelt foderet til søerne i drægtighedsstalden på gulvet.

Det er svært at undgå, at en eller to af de dominerende søer holder de svageste, typisk en-to søer væk fra foderet.

Indtil nu har vi forsøgt at løse det ved enten at fodre ad to gange, så de dominerende søer får øget blodsukkeret og holder en pause fra at æde, og de svagere kan komme til i anden omgang fodring, eller også har vi tildelt halm før fodringen. 

Soholder: Transpondere giver lavt foderforbrugSvin Tirsdag 26. marts 2019 · 11:58

Det har for så vidt virket godt nok, men vi mener alligevel, at det er muligt at optimere på det punkt.

Fire plastictrug til svage søer

Derfor har vi nu valgt at fodre på gulvet som vanligt og samtidig sætte fire trug op i den anden ende af stien, hvor de svage søer kan æde - eller også kan de æde fra gulvet, hvis de dominrende søer tager truget.

Jeg har indkøbt fire plastictrug til formålet. Nu tager vi en prøveperiode og ser om det har en effekt. Er det tilfældet, kan vi sætte det op til at fungere automatisk.

Min konsulent siger, at samme metode virker fint i nogle andre besætninger, dog eventuelt ved at lægge foderet til de svage søer på en flise.

Gevinsten er dels, at vi formentlig kan spare foder, for indtil nu har vi brugt 50-100 FE pr. årssso mere end gennemsnittet for andre besætninger. Dels viser alle erfaringer, at gamle søer i dårligt huld får flere dødfødte grise.    

Faktaboks

Anton Nielsen

  • Svineproducent, Sindal, blogger til Svin Plus
  • 1.180 søer
  • Producerer årligt 39.000 smågrise, som sælges efter fem uger ved ca. 8 kg
  • Fem ansatte
  • Markbrug: 80 hektar, som alle er bortforpagtet

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle