Debat på @Grisen: 1,2 kg er for lidt - hvem vil sparre om grisenes fødselsvægt?
Hver uge bringer Svin Plus uddrag fra en interessant debat i Facebook-gruppen @Grisen.

Brugeren Kresten Lorenzen har lagt et opslag op om fødselsvægt.

Kresten Lorenzen:

"Vores grise vejer 1,2 kg ved fødsel. Det er i min optik for lidt. Derfor jeg søger sparring/sammenligning på fødselsvægt af nyfødte grise. Målet er at øge fødselsvægten pr. gris.

Derfor er spørgsmålet konkret: Er der nogen, der ved, hvad deres grise vejer i snit ved fødsel? Altså: totalvægt/totalfødte = vægt pr. nyfødt gris. Hvis jeres grise vejer mere end 1,2 kg ved fødsel, hvad gør I?

Bonus info: Der er LY-søer løbet med Duroc-sæd. I vores tilfælde kører vi søerne på tre forskellige foderkurver i vores transponderstald. Vores blanding indeholder 6 lysin (og vi overvejer at gå ned, og i stedet øge foderstyrken).

Vi har tre foderkurver, som slutter på hhv. 3,5 FE, 3,75 FE og 4 FE, afhængig af rygspæk. Kurverne er jævnligt gennemgået og burde ikke være alarmerende. Transponderne vejes og indstilles hver 12 uge, og køre problemfrit.

På 48 faringer har vi i gennemsnit (tyndt datagrundlag, men jeg vil alligevel mene at det er repræsentativt):
Rygspæk: 16,4 mm
Totalfødte: 20,6 stk (stenfostre og grise der ikke kan leve, er ikke talt med eller vejet med)
Totalvægt: 25 kg
Gns. vægt pr. gris = 1,2 kg.

Debat på @Grisen: Doseringsmekanisme under volumen-kassenSvin Mandag 30. september 2019 · 08:49

Obs: Grisene vejes om morgenen mellem kl. 6-7, hvis soen er færdig. Uanset om soen er blevet færdig kl.  20 aftenen forinden, eller kl. 5 timen før - det er naturligvis en fejlkilde. Umiddelbart har jeg svært ved at se den direkte sammenhæng mellem foderkurve/styrke, rygspæk og totalvægt - det skal jeg have arbejdet mere i ved lejlighed."

Dette opslag er der kommet 47 kommentarer til, blandt andet dette: 
"Vi vejede samtlige grise i en periode i forbindelse med forsøg, vi har kørt på uni-feeder. Vores svingede imellem 1.115 og 1.165 gram i ugeholdene. Jeg tror egentligt, ud fra hvad andre skriver, at det er ret standard.

Under forsøgene nåede vi frem til, at vores smertegrænse på fødselsvægt ved de små var ca. 550-600 gram, i forhold til hvornår vi kunne se noget på dødeligheden. Forsøget blev lavet på mandag tirsdag og enkelte onsdagsløbninger hvis ugeholdet var lille. Og vi havde 24 søer i hver gruppe pr. gang forsøg/kontrol).

Vi har data på flere tusind grise. Og vi kunne ikke påvise en væsentlig forskel i forhold til fødselsvægten og så tilvæksten. De fulgte samme kurve, bare med forskellige udgangspunkter. Og vi vejede alle igen ved fravænning og nogle kontrolhold ved salg fra klimastalden. Det var lærerigt og besværligt, men meget god information."

Se alle kommentarer til opslaget her 

Faktaboks

Facebook-gruppen @Grisen

  • 3.939 medlemmer
  • Det er en lukket gruppe på Facebook, men du kan nemt anmode om at blive medlem. Vi lukker kun personer ind fra erhvervet
  • Find gruppen ved at søge på Facebook på ordet grisen
  • Gruppen debatterer faglige spørgsmål om svineproduktion

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle