Den robuste fravænningsgris – bedre klar til et liv uden zink - del 2

Med udsigt til at muligheden for at bruge medicinsk zink udløber kan man lige så godt begynde at øve sig. Dette er anden af to artikler. Her rådgiverens bedste råd om management og fodring i farestalden.

Af Betina Green kanstrup, svinerådgiver, VKST.

Egenfravænning hos søerne er et stort fokusområde i mange besætninger og det skal blive ved med at være i fokus, specielt når der skal produceres grise af god kvalitet med høj fravænningsalder. Så er der ikke plads til alt for mange ammesøer. 

Kuldudjævn søerne med det antal grise som de har patter til, også ældre søer. Soen skal selvfølgelig være i god stand og ordentlig raskmeldt efter faring.

Vælg altid grise, der passer til soen, små grise til unge søer med lille yver, store grise til gamle søer og søer med stort yver.

Fyld gerne soen op igen de første fem døgn efter faring, hvis du har taget grise fra eller ved klemte grise.

Ved opfyldning af kuldene, skal det altid ske med ældre stærke grise. Du må aldrig flytte store nyfødte frem heller ikke selvom kuldet kun er et døgn gammel. Saml dine skravl grise hos en god so og brug dette kuld til at fylde kuldene op igen, ved denne metode forstyrres så få kuld som muligt. Efter 5 døgn kan skravl grise kun tages fra, her skal kuldet ikke fyldes op igen.

Hvis der er mange sultgrise i et kuld, skal du vælge at bytte hele kuldet. Giv soen store grise gerne mellem 10 – 14 dage gamle, ved denne metode lykkes det i de fleste tilfælde at malke soen op igen. 

De små levendefødte er en udfordring i mange besætninger. Mange oplever at mindsteammerne altid ender med en lav egenfravænning. Det resulterer i at grise hos unge og små søer må byttes en ekstra gang og nogle oplever også, at de må bytte disse søer, da de golder af grundet manglende stimulation af yveret fra de små grise.

Forsøg foretaget af Flemming Torup viser rigtig god effekt af opvarmning, samt tildeling af glukose til de mindste grise. Dette er også hvad jeg oplever i praksis, at de mindste grise kvitterer rigtig godt for den ekstra pleje og derved for en god start hos soen.

Se farestaldsguide.dk for god praktisk håndtering af de mindste levendefødte.

Fodring af grise i farestalden

Det er ikke ny viden, at det er vigtigt at grisene har lært at spise foder inden de bliver fravænnet.

Men når vi skal slippe zinken bliver dette et meget stort fokuspunkt. Højre foderoptag hos pattegrisene i diegivningstiden, giver normalt et øget foderoptag efter fravænning, dette vil give grisen en bedre mavesundhed og risikoen for, at grisen rammes af diarre mindskes.

Tildel velsmagende foder fra grisen er 12 dage gammel, i små mængder mange gange dagligt. Sørg for at foderet bliver tildelt enten i rene trug eller på rent gulv. Hvis foderet tildeles på gulvet skal dette være rengjort. Det er ikke så appetitligt at spise foder fyldt med træmel, staldrens eller andet fyld og det nedsætter optagelse af foderet.


                             
        

Emneord Zinkfri

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.