Betalt indhold af DLG

Der er god økonomi i økologisk omlægning

Jesper Kjeldtoft er ikke ideolog. Da han startede som konventionel svineproducent for 22 år siden, havde han næppe regnet med, at han skulle omlægge til økologi. Men han så en mulighed i den stigende efterspørgsel, og i dag har han fået økonomien til at hænge bedre sammen.

Jesper Kjeldtoft fra Snedsted har været konventionel slagtesvineproducent siden 1995, men omlagde i juli 2016 til økologisk produktion.

"Jeg kørte lidt kold i den konventionelle produktion. Ikke fordi mine grise havde det dårligt, men det hang skidt sammen økonomisk. Jeg oplevede, at jeg brugte al min tid i stalden, og jeg følte, at jeg manglede noget andet i mit liv end blot svin, svin, og atter svin. Lysten meldte sig til et slags karriereskifte," fortæller Jesper.

Tilværelsen som økologisk svineproducent er ganske anderledes, end Jesper var vant til. Det var et kæmpe arbejde at bygge staldene om, og det tog en del arbejde at finde den rigtige leverandør af de økologiske smågrise. Endelig er der meget manuelt arbejde forbundet med den økologiske produktion.

 

"Når man ser på dem som de går rundt her, så synes jeg klart, at grisene har bedre indhold i deres bette liv," siger Jesper Kjeldtoft.

Jesper er ikke ideolog, og det er stadig bundlinjen, der tæller. Alligevel synes han, at den økologiske produktionsform giver ham en anden glæde i hverdagen: 

"Mine gamle grise havde det også godt førhen, men det her er noget andet. Når man ser på dem som de går rundt her, så synes jeg klart, at grisene har bedre indhold i deres bette liv. Jeg synes, at når man som svineproducent bruger så meget tid på noget, så kan jeg godt lide princippet i 'mindre, men bedre'. Det skal forstås sådan, at jeg hellere vil lave det halve, der er bedre, end det dobbelte, som er mindre godt."

Glad for faglige ekspertise under omlægningen

Fredag den 24. februar holdt Jesper Kjeldtoft åbent hus på sin bedrift, der er smukt beliggende ved Limfjorden ud mod Mors. Produktkonsulent Jørgen Mølgaard fra DLG Nordjylland og salgschef Jan Kristensen var med på dagen - og det med god grund, for grovvareselskabet har været en vigtig sparringspartner under Jespers omlægning fra konventionel til økologisk svineproduktion. Egentlig handlede Jesper ikke sit konventionelle foder hos DLG, men valgte efter rådgivning fra sin svineavlskonsulent at gå videre med DLG's økologiske foder.

"Vi vurderede, at vi fik mest for pengene, men det med fagligheden var også helt centralt. Da jeg begyndte som økoproducent manglede jeg viden om økologisk foder, ligesom vi oplevede nogle problemer med diarré. Det problem tog Jørgen Mølgaard hånd om med det samme, og fandt den helt rigtige blanding. Løsningen hjalp lige med det samme. I dag har vi en fantastisk mavesundhed hos alle grisene," fortæller Jesper.

Generelt er det især foderkvaliteten, ensartetheden, og - som ny økolog - også især den faglige indsigt i økologisk fodersammensætning, som Jesper sætter pris på hos sin foderleverandør. Dog betyder også den almindelige dialog og 'gammeldags' venlige service noget: ”Indtil nu har DLG holdt hvad de lover, og det betyder meget for mig," tilføjer svineproducenten.  

Jørgen Mølgaard, DLG, har været med hele vejen, og hjalp Jesper Kjeldtoft med at finde den helt rigtige foderblanding.

Optimisme og stigende efterspørgsel

Drevet af den stigende forbrugerefterspørgsel på økologiske fødevarer oplevede DLG i 2016 en stigning i salget af økologisk foder på 26%. Det er en udvikling, som Jesper også kan mærke.

"Jeg leverer til Tican, og de efterspørger mere og mere økologisk svinekød. Jeg og to andre økologer her i området har aftaget 10.000 smågrise for nylig, og dem får vi ingen problemer med at få afsat. Sammenholdt med vores fine produktionsresultater, så ser det slet ikke dårligt ud," siger han.

Ikke kun landbrug det hele

Da Jesper skiftede produktionsform var det dels for at få noget andet i livet, end bare grise - han ville gerne tale om andet end foder, staldindretning og den daglige drift. Udover at være svineproducent er Jesper derfor også ansat på deltid som lærer for unge med specielle behov.

 

Jeg følte, at jeg manglede noget andet i mit liv end blot svin, svin, og atter svin.

 

"Når man som landmand selv har haft elever, så ved man jo, hvor meget det at være pligtopfyldende og til at stole på, betyder. De her unge er på 8.-9. klasse niveau, og de har brug for en kærlig hånd, f.eks. når det handler om at komme op om morgenen og møde til tiden. Den slags helt basale ting er nødvendige, hvis man skal passe en uddannelse og have et job. Så udover at undervise i matematik, så er det også den slags, jeg forsøger at hjælpe de unge med," slutter Jesper.

Læs mere om DLGs  økologiske svinefodersortiment 

Emneord økologi, omlægning, DLG

Betalt indhold af DLG

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.