Derfor ser det lyst ud for danske svineproducenter

Ugen på Spidsen: De seneste mange måneder har været en ørkenvandring med lave noteringer for smågrise og slagtesvin. Men med prisbraget de seneste tre uger i Tyskland på slagtesvin må optimismen få overtaget, mener denne uges klummeskribent på Svin Plus.

20 eurocent eller 1,5 kr. på tre uger.

Noteringsstigningen for slagtesvin er gået helt amok i Tyskland, og det er sandelig også på tide.

Jeg følger både smågrise- og slagtesvinenoteringer i ind- og udland på daglig basis og har gjort det intenst gennem fem år.

En udvikling som de seneste uger kan jeg ikke mindes at have set før - i hvert fald ikke i opadgående retning, og det glæder mig inderligt, for de noteringer, vi gennem mange måneder har været vidne til, er ikke løftet til et niveau, hvor flertallet af danske svineproducenter har en chance for at få sorte tal på bundlinjen.

Det har de nu, hvis selvfølgelig den danske slagtesvinenotering går i udbrud, som vi har set i Tyskland og også andre europæiske nationer.

Positive analytikere

Jeg har i den forgangne uge talt med flere analytikere om situationen, som udspiller sig. De ser gode perspektiver for svinenoteringerne - både for smågrise og slagtesvin - på kort og lang bane.

Hvor smågrisepriserne normalt topper om et par uger og begynder at gå ned igen, så er forventningen nu, at smågrisepriserne ikke i samme grad vil falde krafigt, som man ser i en normal sæson. Det en atypisk udvikling, som blandt andet hænger sammen med udbruddene af afrikansk svinepest i Kina og senest Vietnam, der også spiser store mængder svinekød.

Og kan slagtesvinenoteringerne samtidig holde sig oppe på niveauer, hvor det faktisk kan betale sig at stoppe foder i grisene og tjene penge på det, så ser det rigtig positivt ud for svineproducenterne.

Færre slagteklare svin

En ting er eksporten af svinekød ud af Europa, som kan gå hen og blive en interessant historie, hvis de kinesiske indkøbere går amok i europæisk svinekød. En anden ting, der i den grad spiller kraftigt ind på den hastigt stigende slagtesvinenotering i Tyskland, er antallet af slagteklare svin, som i disse uger er et pænt stykke under det vanlige niveau.

Den udvikling hænger selvfølgelig sammen med, at tyske slagtesvineproducenter har droslet deres produktioner ned eller helt lukket efter den lange periode med ringe noteringer.

Der er desværre også flere danske svineproducenter, der er faldet fra det seneste halve år og også vil falde fra i den kommende tid, men vi må håbe på, at en langt større procentdel end de udenlandske svineproducenter klarer skærene.

Det vil jo alt andet lige give en mindre produktion af svin i Europa og dermed et større grundlag for skærpet konkurrence om de resterende svin.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle