Det er for dårlig pasning

Når 32 procent i en ny stikprøvekontrol ikke levede op til regler for dyrevelfærd og medicinering, så er det alt for mange.

Når jeg kommer rundt hos jer svineproducenter, er det min klare opfattelse, at I har styr på tingene, når det kommer til dyrevelfærd.

Sygestierne er taget i brug, medicieringen indgår I i tæt dialog med jeres besætningsdyrlæge om, og derfor overrasker det mig negativt, at 32 procent i en stikprøvekontrol ikke lever op til reglerne for dyrevelfærd og medicinering.

Det er Fødevarestyrelsen, der har gennemført kontrollen, som omfattede 401 svinebesætninger fordelt på 59 procent med slagtesvin og 41 procent med søer.

Kontrollen resulterede i samlet 127 indskærpelser, 1 bødeforelæg og 11 besætninger blev politianmeldt.

Det halter ifølge kontrollen især med at give passende behandling med det samme til syge eller tilskadekomne dyr. Dyr, der burde aflives, sker også for langsomt, ligesom optegnelserne over dyrenes medicin volder problemer.

Det er ganske enkelt ikke godt nok, og da slet ikke, når andelen, der ikke kan leve op til reglerne, stiger.

For et par år siden var der således en anden kontrol med fokus på syge- og tilskadekomne dyr. Dengang var der sanktioner i 21 procent af de kontrollerede svinebesætninger.

Men når det er sagt, så er området for dyrevelfærd ikke sort/hvidt. Der kan godt opstå tvivlstilfælde, om et dyr skal have ekstra pleje. Men jeg tænker, det er bedre at være på den sikre side end eventuelt at lade dyret lide. Det giver i sidste ende også de dårligste produktionsresultater.

Når der er 32 procent, der ikke kan finde ud af reglerne, kan man da heldigvis glæde sig over, at der er 68 procent, som godt kan.

Lad os så bare satse stærkt på, at det tal flytter sig i den rigtige retning, for rammerne og kontrollerne bliver ikke lempeligere, når det på papiret ser så skidt ud med at overholde reglerne.

Når så erhvervet påpeger, at der i flere tilfælde er tale om småfejl, og at antallet af berørte dyr er meget lavt, så er de nuancer ikke med i det brede mediebillede, og derfor er det endnu vigtigere at tage dyrevelfærden dybt seriøst år efter år.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle