Det er en ommer: Klimavejen skal vi - men uden færre danske grise

Ugen På Spidsen: Danmark skal ikke til at skære i svineproduktionen på grund af klimaet. Det giver ingen mening, påpeger ugens klummeskribent på Svin Plus.

Mandag kom Klimarådet med sine anbefalinger til reduktion af landets CO2-udledning, der som bekendt blev budt godt og grundigt op ved folketingsvalget i 2019.

70 procent skal reduktionen være i 2030 målt med udgangspunkt i 1990-udledningen.

Greenpeace tog forskud på glæderne ved at komme på banen før Klimarådet med deres råd til, hvordan denne reduktion kan opnås.

Den omfatter bl.a. en gradvis halvering af den danske produktion af svin og kvæg frem til 2030 - det er lidt i tråd med Zenia Stampe, Radikale Venstres fødevareordfører, der for en måneds tid siden gjorde sig til talsmand for at sætte kvoter på antal svin i Danmark.

Tak for kaffe, og så må jeg bare spørge hvorfor?

Foderudnyttelse bedre end hos konkurrenter

Jeg er helt med på, at vi skal gå klimavejen, men jeg køber bare ikke præmissen om, at det skal ske ved at halvere eksempelvis produktionen af svin i Danmark.

Vi er verdenskendte for vores effektivitet. Foderudnyttelsen hos de danske svin er langt bedre end de fleste konkurrende lande, og der arbejdes konstant på at forbedre udnyttelsen.

Den fortsatte forbedring kan være med til at gøre fremstilling af et kg svinekød til en af de mindre klimabelastende set i forhold til andre dyr, som indgår i kosten hos mennesker.

Så ved jeg godt, at mange vil sige, at de danske svineproducenter henter en masse sojaskrå fra Sydamerika, som kan være ødelæggende for regnskoven og belaster klimaet ved at blive fragtet over så store afstande.

Men det kan der arbejdes med ved at anvende certificeret sojaskrå, eller, som der også har været arbejdet med herhjemme i en årrække, nemlig at gøre brug af danske proteinkilder.

Vi står med en fødevareklynge, som er ultra innovativ, og så er løsningen altså ikke bare en halvering af produktionen, som Greenpeace foreslår. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad omkostningen vil være ved den salami-løsning, som på ingen måde er gennemtænkt.

Lad de effektive lande fortsætte

Skal vi, som Klimarådet er inde på, gå mere i retning af mere plantebaseret kost, så lad da de lande, som er super effektive til svineproduktion fortsætte.

Tvinger de danske politikere svinesektoren til at skære svineproduktionen ned til det halve, så mister Danmark ikke bare en stor eksportindtægt, men også en af de stærkeste erhvervsklynger i landet.

Det giver ingen mening, dels fordi der løbende arbejdes på klimamæssige tiltag og dels fordi, der som Klimarådet har anvist er en række andre klimatiltag, som giver meget mere mening - ikke mindst for den danske samfundsøkonomi.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle