"Det er et menneskeskabt helvede" - stop tilsvining af dansk svineproduktion
Ugen På Spidsen: Veganerpartiet er gået langt over stregen i deres retorik for at lukke det konventionelle landbrug, mener ugens klummeskribent på Svin Plus.

Hør lige den her: Det er et menneskeskabt helvede. Det er så forfærdeligt.

Eller hvad med følgende passus: Ingen har ret til at udføre de her handlinger, som vi har dokumenteret.

At det ikke er udsagn fra en frygtelig borgerkrig kan man fornemme med det næste citiat:
Der er så stærk dokumentation for, at dyremishandlingen er så grov og voldsom.

Ugens ”store” begivenhed var muligvis pressemødet med Veganerpartiet, som fik masser af spalteplads og taletid for at træde nok så eftertrykkeligt på det konventionelle, danske landbrug – og i særdeleshed svineproduktion.

Retorikken var i den grad skarpsleben og storladen, og mange påstande blev desværre ikke udfordret ret meget i de interviews, jeg så og læste efter pressemødet.

Intet fagligt grundlag for kritik

Jeg kan på ingen måde genkende udsagnene fra partiet.

Manden bag ovenstående udsagn er den samme, som er anklaget for at have krænket privat ejendomsret ved at bryde ind i en svinestald på Falster og optage det, han betegnede som forfærdelige forhold. Det kan jeg ikke tage seriøst.

Det er fair at råbe højt og have en holdning om, at man ikke ønsker konventionelt landbrug i Danmark, men det er uacceptabelt at tilsvine et af de mest hæderkronede erhverv i Danmark uden et fagligt grundlag.

Men i det her tilfælde tror jeg, man kan komme med nok så mange argumenter, når slutmålet er ganske enkelt at slukke for det konventionelle landbrug.

Løse søer og hele haler

Jeg kommer i de danske svinestalde hver uge og ser ikke dyremishandling. Jeg møder til gengæld svineproducenter, der elsker deres job og arbejder ihærdigt for at forbedre deres produktioner – hver dag.

De mishandler ikke deres dyr. Hvad skulle formålet være med det?

Den faglige historie om dansk svineproduktion, der de senere år har arbejdet intenst med stiindretninger til løse diegivende søer, hele haler og kastration bidrager jeg heldigvis til at få frem i en tid, hvor det åbenbart er blevet helt legitimt at tilsvine andre - hvad enten det er den amerikanske valgkamp eller den hjemlige andedam med Veganerpartiets usaglige frembrusen mod dansk svineproduktion.

Det er sørgeligt.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle