Det er et mysterium: Hvem ved noget om kornrensning?
Ugen På Spidsen: Er kornet rent nok efter soldrensning, og ved vi egentlig nok om forekomsten af toksiner og om deres betydning for produktionen, spørger ugens klummeskribent på Svin Plus.

Det er måske lidt provokerende at spørge, hvem der ved noget om kornrensning, for det er der mange, der vil mene, at de gør.

De fleste svineproducenter har investeret i soldrensere, og er blevet overrasket over, at der ryger mellem en og to procent fra, når det man anser for at være rimelig rent korn, kører over soldet.

Selvom kornrensning er blevet mere og mere udbredt, er det mit indtryk, at forbruget af toksinbinder fortsat ligger højt, og generelt stiger.

Med øget brug af kornrensning var det vel logisk om forbruget af toksinbinder faldt, men trods kornrensning og trods toksinbinder er det mit indtryk, at en del besætninger fortsat oplever uspecifikke problemer, hvor mistanken korrekt bliver rettet mod kvaliteten af kornet.

Det viser sig nemlig ofte, at yderligere rensning af kornet kombineret med syre eller toksinbinder afhjælper problemerne i stalden.

Det får mig til at tænke på, om kornet er rent nok efter soldrensning, og om vi egentlig ved nok om forekomsten af toksiner og om deres betydning for produktionen?

Det tror jeg ikke, at vi gør. Jeg tror, at vi først lige er begyndt at forstå, at der er noget, vi ikke forstår omkring kornrensning og omkring toksiners betydning.

Forskerne må i gang, og jer praktikere skal fortsat være opmærksomme på kornets kvalitet trods rensning.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle