Direktør: Stop dyrt flirteri med pietrain

Direktør advarer mod at vælge pietrain, medmindre man får overpris for sine smågrise.

I 2018 blev de sidste pietrain-orner slagtet hos Hatting KS. Det sker omtrent otte år efter, at de første ankom.

»I den periode har mindst 100 kunder prøvet vores pietrain-orner. De er alle stoppet igen«, lyder det fra direktør Per Nyby Pedersen, Hatting A/S.

Han begræder ikke, at pietrain er forsvundet, men ville omvendt gerne levere sæden, hvis der var efterspørgsel efter det og økonomi i det for producenterne.

For ham er det imidlertid vigtigst at kunne levere sæd, der giver en god produktionsøkonomi.

»Det kunne pietrain ikke«, fastslår han.

Han undrer sig over, at pietrain nu igen kommer til at stå på danske ks-stationer, så længe ingen kan vise én besætning, hvor pietrain bidrager positivt til produktionsøkonomien.

Seges viser det samme

Ud over erfaringerne fra de Hatting-kunder, der har prøvet pietrain, henviser han også til det store forsøg fra Seges Svine- produktion, der blev offentliggjort i efteråret.

Forsøget viste, at man tabte fem kr. pr. smågris ved at bruge pietrain fremfor duroc. Regnede man slagtesvineperioden med, blev forskellen til duroc endnu større.

Erfaringerne fra de mange, der er stoppet, og fra Seges-forsøget burde ifølge Per Nyby Pedersen være nok til, at danske smågriseproducenter ikke så i retning af pietrain.

»Avl er alt for vigtigt for produktionsøkonomien til, at man skal flirte med racer, der ikke giver det samme som duroc«, lyder det fra Per Nyby Pedersen.

Derfor undrer han sig over, at andre avlsselskaber nu satser på pietrain i Danmark.

Hattings pietrain-orner stammede fra selskabet German Pietrain. Fremover kan Ornestation Mors tilbyde pietrainsæd fra PIC.

Hav fast aftale

Han vil kun opfordre smågriseproducenter til at overveje pietrain, hvis de har en fast aftale med en slagtesvineproducent eller en omsætter om at få mindst fem kr. i tillæg, fordi der er brugt pietrain-sæd.

»I de tilfælde får man jo kompensation for den ringere effektivitet gennem en højere smågrisepris«, konstaterer han.

Går man ind i aftale om at bruge pietrain, er det ifølge direktøren vigtigt, at det er langvarig aftale, så man ikke pludselig står med smågrise, der har en lavere avlsmæssig værdi end andre smågrise.

»Så risikerer man at skulle sælge til en lavere pris«, siger Per Nyby Pedersen.

Hatting solgte pietrain-sæd i otte år, men stoppede i begyndelsen af 2018.

Fremover sælger Ornestation Mors pietrain-sæd fra PIC.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle