DLG: Pres på rapsprisen på kort sigt

DLG skriver i en markedsanalyse for raps, at prisen på kort sigt ventes at blive presset - men kan stige på længere sigt.

Af Senior Trader Natalya Vdovenko, DLG

Matif har de sidste to uger været handlet i niveauet 350-360€ for august 2015.

Hvad skal vi forvente?

Den rekordstore rapshøst i 2014, hvor landmændene har været tilbageholdende med at sælge, har betydet dårlige marginer for industrien / kapacitetsudnyttelsen. Det betyder, at en større andel af beholdningerne er hos landmændene.

Yderligere forventer vi på globalt plan en rekordstor oliefrøhøst i 2015 og dermed et pres på priserne på kort sigt.

På længere sigt forventer vi en lavere europæisk og global produktion (Analytikere forventer, at produktionen falder med 2,5-3,0 mio. tons), og forbrugere er ivrige for at købe frø.

Priserne kan forventes at stige på langt sigt.

Sojakomplekset

Sojamarkedet påvirker rapsmarkedet meget, og deraf har vi sojakomplekset.

Aktuelt gælder:

  • Godt høstvejr i Argentina de næste 7-10 dage. Forventer høstpres fra landbruget.
  • På kort sigt forventer markedet ikke yderligere strejker i Sydamerika.
  • Rekord global sojabønneproduktion og usikkerhed om den fremtidige efterspørgsel fra biodieselindustrien.
  • Udbud og efterspørgsel for vegetabilske olier forventes at blive “tight”.

Vi er ikke særligt optimistiske for produktionen af solsikke og rapsfrø i Rusland og Ukraine som følge af, at landmændene er hårdt ramt af den konkrete situation og er presset finansielt, hvilket giver usikkerhed for den kommende høst.

Energimarkedet

Energimarkedet er faldet efter en kort stigning som følge krisen i Libyen. Saudi-Arabien har øget deres produktion og aktiemarkederne fortsætter med at stige.

Valuta

Euroen er styrket over de sidste to uger og har svækket US-dollaren efter de meget kraftige stigninger.

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

Emneord markedsorientering

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle