DLG: Sojamarkedet vil stabilisere sig
DLG beretter i deres Markedsorientering Soja om status på sojaproduktionen.

Af råvarechef Jesper Westmark Andersen, DLG

USA

Board crush margins er den seneste uge korriggeret fra ”low” tæt på 40 cents til 56 cents per bushel sojabønner. Det er en kraftig justering, og det kan se ud som om, at nogen af de store crushere lavere ”reversed crush”. Det er specielt en stor kommerciel crusher, der har været køber af sojaskråpræmier, hvilket har betydet, at de interne præmier er steget med 6-12 USD per ton. Det kan være en indikation på, at man begynder at reducere kapacitetsudnyttelsen og derfor køber sojaskrå tilbage i markedet for at opfylde fremtidige forpligtelser…
Eksporten kører fortsat lavere end sidste år, men er på et fornuftigt niveau.

Chicago ligger fortsat i et snævert interval mellem 265,00 og 275,00 basis SMH6 (marts 16) terminen. Teknisk tester vi igen 275,00 niveauet, og et brud i opadgående retning indikerer test af 280,00-285,00 niveau. Hvis ikke markedet bryder i opadgående retning i løbet af de næste par dage, forventer vi ny test af 265,00 niveau.

Sydamerika

Høsten er langsomt i gang i Brasilien, men er forsinket pga. senere udvikling pga. det tørre vejr i den nordlige del af Brasilien tidligere på sæsonen. Der er allerede nu store line-ups af både, der venter på at laste sojabønner i Paranagua. P.t. er der en ventetid på mellem 45/50 dage, hvilket er rekord for dette tidspunkt af året.

Logistikken i de kommende måneder er meget afhængig af godt vejr, dels for at få høsten frem til havnene, dels at laste skibene uden forsinkelser. Der er allerede nu et stort program, der skal afvikles, og specielt Kina har mange både, der skal lastes, og en forsinkelse kan betyde, at de bliver ”tvunget” til at afskibe mængder ud af USA i overgangsperioden mellem gammel og ny høst.

Præmierne i Brasilien er fortsat stabile på gammel høst-positioner og er de seneste 2/3 USD svagere på nye sommerterminer.

Den brasilianske REAL er igen svækket og handler i dag til 4,11 mod USD.

I Argentina er landbruget fortsat afventende med at sælge sojabønner i store mængder, og de sælger fortsat ”drypvist” i forhold til crushernes forbrug. Det betyder, at crush margins fortsat er under pres, og dermed er incitamentet ikke særlig stort for at indgå nye forretninger. Gammel høst-positioner er svære at købe, hvilket afspejler sig i præmierne, der er steget den seneste måned med 10-12 USD per ton. Ny høst-positioner er mere eller mindre uforandrede.

Grundstødt sojabønne-skib glider fri i Storebælt Mandag 25. januar 2016 · 11:58

Vejret i Argentina er p.t. tørt, og vejrudsigterne for de kommende uger melder om fortsat varmt og tørt vejr. Hvis der ikke kommer et skifte de kommende dage, vil det betyde, at markedet vil korrigere yderligere i opadgående retning. Det er dog specielt marts måned, hvor Argentina har behov for regelmæssig nedbør i forhold til bælgfyldningen.

Europa

Markedet er p.t i balance. Det ser dog ud til, at der ikke er mange både på vej, hvilket kan betyde, at der fortsat vil være en præmie for hurtige varer.

Forventninger

Markedet har opbygget store short positioner på SMH6 terminen, hvilket kan betyde, at prisforskellen mellem gammel og ny høst vil blive indsnævret den kommende måneds tid.

Vi forventer, at markedet fortsat vil stabilisere sig omkring det nuværende niveau i USD.

Vi anbefaler fortsat delafdækning på sommer- og vinterterminer.

Ansvarsfraskrivelse (Disclaimer & Disclosure)
”Informationerne i denne markedskommentar er udarbejdet af DLG, som ikke påtager sig noget ansvar for eventuelle dispositioner foretaget på baggrund af informationerne, herunder som følge af eventuelle fejl eller udeladelser. Markedskommentarerne afspejler DLG’s vurdering på et bestemt tidspunkt, og denne vurdering kan efterfølgende ændres uden varsel. Kommentaren skal ikke opfattes som et tilbud eller en anbefaling om køb eller salg.”

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle