DR viser MRSA-dokumentar samme dag som Åbent Landbrug

DR viser snart deres længe forberedte dokumenter om MRSA.

DR har det seneste års tid arbejdet på en dokumentar om MRSA.

Nu bliver den snart bragt. Det bliver søndag den 18. september – altså på dagen for Åbent Landbrug. Det har Landbrug & Fødevarer orienteret deres medlemmer, der er svineproducenter, i en email.

"Vinklen i DR’s udsendelse vil være kritisk og stille spørgsmålstegn ved, om erhvervet og myndighederne har taget MRSA alvorligt. Det vil formentlig give anledning til fornyet debat og opmærksomhed på danske svineproducenter og på antibiotikaresistens. I debatten vil vi uden tvivl blive præsenteret for både reelle fakta, men også myter, som ikke har hold i virkeligheden," skriver Landbrug & Fødevarer i emailen.

Landbrug & Fødevarer vil sørge for, at de danske svineproducenter bliver hørt ved at deltage aktivt med en saglig og faglig stemme i debatten, oplyser de.

Fra Landbrug & Fødevarer har direktør i Videncenter for Svineproduktion (VSP) Claus Fertin givet et interview til programmet.

Claus Fertin har blandt andet fortalt DR, at hvis der er noget danske svineproducenter og Landbrug & Fødevarer går op i, så er det bl.a. ansvarlighed i forhold til brugen af antibiotika. Han har også fremhævet de flotte resultater, der allerede er nået i svineproduktionen inden for dette område.

"Vi har i Danmark løbende reduceret forbruget af antibiotika, og siden 2009 er forbruget faldet med over 20 procent. For nylig har EU Kommissionen fremhævet Danmark som et eksempel at følge i forhold til forbrug, overvågning og registrering af antibiotika. WHO har tidligere gjort det samme. Forekomsten af resistente bakterier er væsentlig større i mange andre europæiske lande end i Danmark," pointerer Landbrug & Fødevarer.

Landbrug & Fødevarer understreger, at de tager MRSA CC398 meget alvorligt.

"Vi har som erhverv igennem en årrække taget flere initiativer for at begrænse MRSA CC398 til og fra stalden og mindske risikoen for yderligere resistensudvikling i landets svinestalde. Og vi har fra VSP klart anbefalet, at alle følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger til punkt og prikke," skriver organisationen i emailen.

Det er vigtigt at følge smittebeskyttelsesplanen og alle de hygiejniske retningslinjer, hver gang nogen går ind og ud af stalden, skriver L&F. Brugen af forrum med tilhørende tøjskift samt vask og desinficering af hænderne og bad ved arbejdets ophør er med til at mindske spredningen af MRSA CC398.

Sundhedsstyrelsen konkluderer i øvrigt i Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA, at langt de fleste, som kun kommer en enkelt gang i stalden, vil tabe bakterien igen inden for få dage, og at risikoen ved at besøge en svinebesætning for almindeligt sunde og raske personer derfor er meget lille.

Landbrug & Fødevarer vil gerne forberede svineproducenterne så godt som muligt til en saglig diskussion om MRSA og anbefaler, at man læser deres faktaark eller læser mere på Landbrug & Fødevarers hjemmeside.

"Uanset at dele af debatten om MRSA måtte være skinger, så skal vi tage MRSA CC398 alvorligt. I forbindelse med Åbent Landbrug den 18. september, men også på alle andre tidspunkter, er det vigtigt, at du som svineproducent er med til at fortælle omverdenen, at vi ikke negligerer sundhedsrisikoen ved bakterier i vores dyr, og at vi tager alle de anbefalede forholdsregler for at minimere risikoen for smitte," afslutter Landbrug & Fødevarer.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle