Drastisk forslag: Saner hele Danmark for prrs

Ugen på Spidsen: En national sanering for prrs vil være en vindersag for os alle og vil kunne give genlyd i udlandet.

Sommerens infektion med prrs på Hatting får mig til at tænke på, hvorfor branchen ikke gør mere for at få prrs - og eventuelt andre sygdomme - fjernet fra det danske landkort.

Det vil ikke være nemt, men er det et land, hvor det er muligt, så er det Danmark, hvor vi er vant til at arbejde sammen og har en organisation, der kan styre en landsdækkende sanering.

En national sanering vil være en vindersag for os alle og vil kunne give genlyd i den danske befolkning og i udlandet.

3/4 negative

Rundt regnet tre ud af fire SPF-besætninger er allerede prrs-negative. Hvis der er omkring 4.000 svinebesætninger i landet, vil et forsigtigt skøn sige, at der er 1.000 prrs-positive besætninger i Danmark.

Heraf lever nogle med prrs uden store problemer, andre døjer fra tid til anden med sygdommen.

Konsulenter og dyrlæger har erfaring i at planlægge prrs-saneringer. Griber man det rigtigt an, er der god chance for succes.

Lav en målsætning

Jeg siger ikke, at det er nemt alle steder på grund af besætningsopbygning, men jo ringere sektionering, jo større gevinst er der ved at slippe af med prrs.

Jeg er klar over, at nogle producenter ikke er begejstrede for en national sanering, skønt alle er enige om, at livet er lettere uden prrs.

Hvis man ikke kan blive enige om en national sanering, vil jeg foreslå, at man på brancheniveau vedtager en målsætning om, at Danmark skal være prrs-frit om 5 eller 10 år.

Det vil give de positive besætninger tid til at få saneringen planlagt og vælge et godt tidspunkt for gennemførelsen.

Gavner økonomien

Jeg vil tro, at man relativ let kan sanere halvdelen af de positive besætninger.

For den sidste halvdel gælder, at man skal vente på den situation, hvor det passer ind i driften at lave de nødvendige tiltag og få prrs presset ud.

Hver gang en besætning skifter status fra positiv til negativ bliver hverdagen og økonomien bedre for ejer og medarbejdere, og samtidig mindsker det risikoen for at naboer bliver reinficeret.

Skal vi ikke begynde?

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle