Driftsleder: Lav dødelighed og færre levendefødte grise med ny genetik

Thorbjørn Koefoed fortalte på webinar om resultaterne efter skifte til Topigs Norsvin-genetik.

En brand på den bornholmske svinebedrift Langemyregaard betød ikke bare nye bygninger, men også ny genetik.

Thorbjørn Koefoed er driftsleder på sin fars svineproduktion, og nære relationer til flere af aktørerne i Topigs Norsvin var en af grundene til, at de godt 800 indkøbte dyr var med Topigs Norsvin-genetik.

Siden genstarten af bedriften er tre farehold næsten kommet igennem staldene. Det fortalte den bornholmske driftsleder, da han var indlægsholder ved et Topigs Norsvin-webinar.

På forhånd var han indstillet på, at den nye genetik kunne levere lav dødelighed, store fravænnede grise, men også færre levendefødte grise end anden genetik.

Det er også det, han kan konstatere efter opstarten.

1. farehold havde 13,1 levendefødte, 2. hold 13,9 og for 3. hold er forventningen 14,9-15,0 levendefødte.

»Kan vi have 15-16 levendefødte på gylte og 17-18 på 2. til 4. læg, er jeg godt tilfreds«, sagde han og nævnte, at der indimellem er søer med 20-22 grise, men at det er små grise.

Generelt ser han store levendefødte grise.

»På 1. farehold tror jeg ikke, der var en gris under et kg. På 2. farehold var vægten 1.200 gram i snit, så det er pæne, levendefødte grise, vi ser«, fortalte han.

Fravænningsvægten og egenfravænningen kom han også ind på, og her var de foreløbige erfaringer på 9-10 kg efter 5. uger.

»Vi har en frats-stald, som er hård ved grisene. Vi skal ikke have grise ind under syv kg, og vi skal som full-lineproducenter gå efter store fravænnede grise, fordi vi skal have alle grisene med i stalden. Vi har haft 51 hold og fravænnet 631 grise. Det giver 12,37 i egenfravænning«, sagde Thorbjørn Koefoed og nævnte 15-16 i egenfravænning som hans mål.

»Vi har ikke lavet ammesøer, men haft enkelte søer, vi har fravænnet før tid på grund af ben eller infektion«, nævnte han.

Dødeligheden hos pattegrisene var i et hold opgjort til 6,1 procent. Her er besætningens mål at komme under 5 procent.

Udfordringer er der også med den nye genetik, hvor han har indgået en to-årig aftale med Topigs Norsvin om at indsamle data om huld og rygspæk.

»Vi er spændt på tilvæksten i slagtesvinestalden, hvor der går rygter om lav tilvækst, men det tror jeg ikke, fordi de har haft en god tilvækst her i starten. En anden udfordring er, at de malker sig tynde og at holde huldet«, sagde han og nævnte, han havde set vægttab på 50 kg og mere i farestalden.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle