Driftsleder: Nogle kuld er jeg megatilfredse med - for andre tænker jeg, åh nej

Blog fra svinebedriften: Michael Krog, driftsleder hos Bovbjerg Økologi, kæmper stadig lidt med at få den gennemsnitlige fødselsvægt op for de nyfødte grise, men man skal også huske på at en stor del af grisene faktisk er i god stand ved fødslen, noterer han.

Af Michael Krog - fortalt til Stig Bundgaard

De seneste uger op til jul er der gået hverdag i den med lidt trummerum, hvor vi fodrer i faremarken og strør i hytterne, og eller passer grisene efter bedste evne.

Den næste store opgave bliver at flytte de 30 hektar faremark til nyt græs til foråret. Det begynder vi med sidst i januar, og vi regner med at flytningen er afsluttet sidst i marts, altså efter ca. 10 uger.

Vores mand på opgaven er begyndt forberedelserne, for der skal sættes hegnspæle og trækkes tråd til 300 folde.

Sikke en udsigt en frostklar morgen.

Drægtige søer igen sat op i foder

Som jeg fortalte i seneste blog fra først i november var fødselsvægten nede at dykke i september med 1.420 gram i snit for alle tre racekombinationer, vi arbejder med, altså renracede Landrace, Landrace krydsningsafkom (LY) samt krydsningen TN70 x D.

I oktober røg vi op på et 1.470 gram i snit, efter at de drægtige søer fik sat foderet op fra 2 til 4 FE pr. dag.

For det seneste faringshold, der er afsluttet i anden uge af december, gik vi endda op på 4,5 FE pr. dag, efter at det forrige faringshold fik for små grise.

Det er vigtigt, at vi er opmærksomme på vind og vejr og korrigerer foderet op med måske 1 FE pr. dag i en uge, hvis det er en kold periode, eller meget våd. Vi korrigerer dog ikke fra dag til dag, for det bliver for meget af det gode.

10 uger gamle grise, som skal fravænnes.

Laveste fødselsvægt for TN70-afkom

Jeg har lige fået tal for fødselsvægten for perioden først i november og seks uger frem, det vil sige for tre faringshold, og der er relativt små forskelle. Medianen (altså den midterste værdi) ligger på 1,40 kg for LxL afkom, 1,35 kg for LxY og 1,55 for krydsningsafkom.

Jeg synes, at tallet for renracede søer er for langt nede, men måske skyldes det, at opgørelsen tæller mange gylte. Fødselsvægten for TN70-afkommet burde være højere, når de får færre grise, og den skal vi have over 1,5 kg i snit, for de er generelt for små.

Det skal også med, at variationen i fødselsvægten fra kuld til kuld er stor. I dag har jeg fx haft et TN-kuld med en gennemsnitlig fødselsvægt på 1,75 kg for 12 grise fra en gylt. Største pattegris vejede 1.930 gram og den mindste 1.490 gram

Til gengæld er der så naturligvis andre kuld, der trækker ned.

Det ville interessant at lave en graf med en vægtfordeling for alle pattegrise for at se hvor mange der var på et godkendt niveau. Det kan jo sagtens være halvdelen, eller måske mere.

Det er svært visuelt at få et overblik. Nogle kuld er vi megatilfredse med. For andre tænker jeg, åh nej!  - de har en ok skeletstørrelse, men de mangler muskulatur. Måske skal jeg også bare lige vænne mig til, at Landrace, som jeg ikke er vant til at arbejde med, er bygget anderledes.

Vi er kommet godt i gang med at scanne rygspæk på drægtige søer for at sikre, at søerne er i passende huld, som jo også er vigtigt for fødselsvægten. Her ligger tallene på 15-20 mm. Det er til den gode side, men visuelt er dyrene bestemt ikke for fede.

Rygspækmålingerne peger jo på, at fødselsvægten burde være tilstrækkelig høj. Det kan jeg ikke forklare, men måske laver vi en fejl ved brug af scanneren, så tallene ikke er helt pålidelige?

Igangværende faring.

Færre grise dør i alderen 6-10 uger

Vi har stadig ikke fået helt afklaret, om vaccinationen med Vepured mod ødemsyge har den ønskede effekt.

Ødemsyge er en lidt udefinérbar størrelse, som er svær at konkludere på. Vi har kun set ødemsyge i poltestalden efter fravænning, men ikke i faremarken.

Jeg har ikke tal for det, men umiddelbart vil jeg vurdere, at der nu dør færre grise i alderen 6-10 uger, og det peger på, at vaccinen har en effekt. For det seneste fravænningshold, der er det første der er fuldt vaccineret, var der ingen problemer overhovedet, og et snit på 12,8 fravænnede gris pr. kuld var fint over målet på 12.

Næste hold, der så er det andet der er fuldt vaccineret, skal fravænnes i starten af januar, og det bliver spændende at se, hvor mange grise der bliver.

Vi fortsætter med at vaccinere mod ødemsyge de kommende uger, indtil vi får søerne på den nye faremark, hvor smittetrykket vil være lavere. Til den tid er det meget muligt, at vi så vælger at holde inde med vaccination, som jo både dyr og arbejdskrævende.

Rigtig glædelig Jul til alle.

Mandag morgen kl 03.30. Så skal der fravænnes i fire graders frost.

 

Halm skal der til.

Faktaboks

Michael Krog

  • Startet som driftsleder hos Bovbjerg Økologi pr. 1. september 2021
  • 1.000 søer på to ejendomme
  • Produktion af 3.000 polte årligt med salg til Danmark og Tyskland
  • Produktion af slagtegrise og 30 kilos grise
  • 275 hektar markbrug 
  • 300 enkeltfolde i faremarken. Søer fodres med spand.

Effektivitetstal, 1.1-30.6.2021

  • Sofoder pr. årsso: 1.982 FE
  • Smågrisefoder indtil frav. (30kg): 27,6 kg pr. gris
  • Kuld pr. årsso: 1,87
  • Frav. pr. årsso: 21,9
  • Aktive søer: 604
  • Levendefødte renrace: 13,5
  • Levendefødte tn70: 16,1
  • Levendefødte på 1. lægs: 12,3
  • Frav pr. frav.: 11,7
  • Frav. pr. kuld: 11,6
  • Frav. vægt: 30,5 kg
  • Diedage: 68
  • Alder før løbning: 243 dage
  • Spildfoderdage pr. kuld: 10,7
  • Omløberprocent: 7,15
  • Faringsprocent: 91,8
  • Sodødelighed: 6 procent
  • Pattegrisedødelig indtil frav. (30kg): 16,9 procent

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle