Driftsleder for slagtesvin: Ny skivemølle giver lavere foderforbrug
På Kjargaarden er en investering på 100.000 kr. i skivemølle, sold-renser og dysefilter hurtigt tjent hjem.

Marianne Christiansen er driftsleder på Kjargaarden med ansvar for den årlige produktion af 36.000 slagtesvin.

Produktionen er fordelt på fire ejendomme, hvoraf de tre får smågrise fra samme sohold og er indrettet med storstier med sorteringsvægte.

Trods lighederne på de tre ejendomme lå de to med et foderforbrug omkring 2,60, mens den sidste ikke kunne komme under 2,70.

»Vi prøvede alt, men kunne alligevel ikke få foderforbruget på den tredje ejendom ned på niveau med de to andre«, fortæller driftslederen.

Derimod lå alle tre besætninger med samme tilvækst omkring 1.050 g.

Ny skivemølle

Da alle andre forhold var gennemgået, var den eneste forskel, at de to ejendomme med lavt foderforbrug havde en Skiold skivemølle, mens den sidste havde en ældre slaglemølle.

I foråret 2020 blev det besluttet at skifte den ud med en ny skivemølle og samtidig installere soldrenser og dysefilter. Investeringen løb op i 100.000 kr.

En beregning viste, at hvis blot foderforbruget faldt 0,1 foderenhed pr. kg tilvækst, ville investeringen være tjent hjem på halvandet til to år.

Første hold slagtesvin efter investeringen viste til Marianne Christiansens glæde et foderforbrug på 2,60, altså samme niveau som de to andre ejendomme med skivemøller.

I løbet af kort tid bliver næste hold leveret fra ejendomme. Hun forventer, at foderforbruget holder sig nede.

Tilvæksten har ikke ændret sig, men ligger fortsat omkring 1.050 g.

Rug erstatter hvede

Som følge af, at rug nu er billigere end hvede, blev al hvede erstattet af rug i høst. Ungsvineblandingen består fremover af 12 procent rug og 66 procent byg foruden soja og mineraler. I slutblandingen er der 25 procent rug og 55 procent byg.

»Overgangen til rug har været uproblematisk«, lyder det fra Marianne Christiansen.

Sundheden hos de leverede smågrise er blevet løftet i tæt samarbejde med soholderen. Tidligere gav influenza og lawsonia udfordringer, men det er der kommet bedre styr på i det sidste halve år.

Og netop i et staldsystem med sorteringsvægte og storstier er sunde grise vigtige.

»Jeg vil gerne slå et slag for bedre samarbejde mellem smågriseleverandør og aftager. Det er der mange penge i«, fastslår driftslederen.

Faktaboks

Investering:

  • Ca. 100.000 kr. for SK 2500 skivemølle, sold-renser og dysefilter. 
  • Kapacitet på ca. 1.000 kg i timen. 
  • Lettere justering af formalingsgraden ift. en slaglemølle.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle