Sponsoreret af Elanco

Du har kun et år tilbage…

Vi har et år tilbage før medicinsk zink forbydes i svinefoderet. Under 1000 kr. Så lidt koster det at få testet din besætning for E. coli bakterier – det billigste tiltag overhovedet, når besætningen inden 1. juni 2022 skal klare sig uden medicinsk zink i foderet.

Som svineproducent modtager du rigtig mange gode råd til, hvordan du sikrer produktionen, når medicinsk zink forbydes. Du er utvivlsomt allerede i gang med overvejelser om et andet startfoder, tomgang, vask og udtørring samt en mere optimal fravænning. Store og meget krævende beslutninger skal træffes, rutiner og vaner skal ændres. Men hvad nu hvis besætningen alligevel bliver ramt af diarré, simpelthen fordi den er inficeret med E. Coli bakterier, der blot er blevet holdt nede og glemt i alle de år, hvor zink løste problemet?  Ingen kan efterhånden huske, hvordan man fravænner uden zink, for det har man ikke gjort i 30 år.

Det bedste og billigste råd er derfor at udnytte tiden frem til juni 2022 til at få stillet den rigtige diagnose af din besætning. Zink blev oprindelig tilsat netop for at beskytte dyrene mod coli-diarré, og den beskyttelse forsvinder 1. juni 2022. Langt de fleste besætninger er inficeret med E. coli, ofte af typen F4 eller F18, men det er vigtigt at få dyrlægen til at tage de nødvendige prøver, så du kender bakteriernes omfang og type.


En sådan test kan gennemføres for under tusinde kroner, nok nogenlunde det billigste tiltag overhovedet.


Hvis besætningen er inficeret, er der to medicinske strategier at vælge mellem, når medicinsk zink forbydes: 1. antibiotika og 2. vaccination. Vaccinationen foretages før grisene bliver syge, mens antibiotika først må tildeles, når sygdommen er kommet i udbrud. Men også her gælder, at forudsætningen for at antibiotikabehandlingen eller vaccinen virker er, at diagnosen er stillet korrekt.

Der er varslet lavere gult kort grænse og samtidig er der udbredt resistent overfor E. coli. I nogle besætninger er der kun en enkelt type virksom antibiotika tilbage at behandle med. Det skal man tage med i overvejelserne.

De fleste svineproducenter er godt i gang med at optimere foderet, opbygge solide rutiner omkring rengøring og indsættelse, få holdstyringen på plads og vænne grisene fra mælk til foder i det rigtige tempo. Der skal skrues på rigtig mange knapper for at få en succesfuld fravænning – men indsatsen kan være forgæves, hvis du ikke kender E. coli trykket i din besætning.

Tal med din dyrlæge om den strategi der er bedst for din besætning, som sagt er der KUN et år tilbage.

Emneord sponsoreret, Elanco, medicinsk zink, E. coli, coli-diarré, fravænning

Sponsoreret af Elanco

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.