Du kan give grisene overraskende meget rug
Rug i høj kvalitet kan godt bruges i store mængder, også i soholdet. I drægtighedsblandinger kan man gå helt op på 60 procent rug uden, at det påvirker resultater i soholdet.

Af Jonas Bøge Breinholt, Svinekonsulent LMO

Nu er høsten færdig, og vi har fået al den gode rug ind. Der er blevet observeret, at ca. en tredjedel af årets høst indeholder meldrøjer i et lavt til mellemhøjt niveau. Derfor har vi ca. to tredjedele af årets rug, der er supergod kvalitet.

Det er dog et kendt problem for rugen, at der kan forekomme meldrøjer. Det er både klima, pasning samt sorterne, som har påvirkning på dannelsen af meldrøjer.

Forædling har hjulpet meget på meldrøjerne de sidste par år, og vi er på et meget lavt niveau.

Max 10-15 pr. kg

Som udgangspunkt bruger vi en tommelfingerregel der hedder, at der maximalt må være 10-15 meldrøjer pr. kg korn, hvis vi skal bruge det til slagtesvinefoder.

Hvis I under høst bemærker meldrøjer i kornvognen eller i tanken på mejetærskeren, er vores anbefaling, at der bliver taget spydprøver af jeres korn, der derefter sendes til analyse for meldrøjer. Men hvis I ikke observerer meldrøjer under høst, skulle rugen være fin til alle dyregrupper.

Foderoptagelse

For høje niveauer af meldrøjer kan medføre reduceret foderoptagelse og reduceret tilvækst ved vækstgrise samt aborter og mælkemangel ved søer.

Rug er et overset fodermiddel til griseneSvin Mandag 26. august 2019 · 11:18

Seges anbefaler ikke at fodre søer med korn, som indeholder meldrøjer. Derimod kan vækstgrise klare op til 500 ppm, som svarer til de 10-15 meldrøjer pr. kg.

OK i store mængder

Rug i høj kvalitet kan godt bruges i store mængder, også i soholdet.

I drægtighedsblandinger kan vi komme helt op på 60 procent rug uden, at det påvirker resultater i soholdet. Hvis der bruges store mængder af rug, skal man være opmærksom på, at rug har en høj vægtfylde, så foderkasser skal indstilles til en anden vægtfylde.

Da der også er store forskelle på rug og de andre kornarters energiniveau, er det vigtigt at få opdateret ens foderstrategi, navnlig hvis der bruges meget rug, ellers påvirker det foderudnyttelsen og foderforbruget.

Formaling af rug er ligesom at formale majs. Den er meget nem at finformale, og derfor skal man være opmærksom på ikke at formale rugen for fint, især hvis man bruger rugen til søerne.

Anbefaling er stadig at bruge rug til svinefoder, da det kan give mange fordele, men man skal stadig være opmærksom på meldrøjerne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle