Dyrlæge: Flyt mindre på pattegrisene

Det kan gå ud over mælkeproduktionen, hvis der flyttes grise til eller fra et kuld.

Virus og bakterier trives, når man blander og flytter pattegrise fra forskellige kuld i farestalden. 
Men det er ikke den eneste ulempe ved hyppig flytning af pattegrise. 

»Når man flytter pattegrise til eller fra en faresti, risikerer man at forstyrre soens mælkeproduktion. Kommer mælkeproduktionen ikke godt fra start i alle kirtler i de første dage efter faring, er den svær at få i omdrejninger senere«, siger dyrlæge Kristian Krogh, LVK. 

Kristian Krogh gør opmærksom på, at det kan være meget forskelligt fra besætning til besætning, hvor meget gylte og søer reagerer på, at man flytter pattegrise. I langt de fleste besætninger er det uproblematisk at flytte grise på faringsdagen, og i nogle, men langt fra alle besætninger er det også uproblematisk at flytte grise de følgende dage.

Soen er særligt sårbar i de første dage efter faring, hvor man normalt er i fuld gang med kuldudjævning og etablering af ammesøer. 

»Hver besætning må gøre sig sine egne erfaringer, om hvordan og hvornår det er bedst at flytte pattegrise«, siger han.

Oplever man problemer, der kan føres tilbage til for ringe mælkeproduktion, f.eks. diarré hos pattegrisene, er det ifølge dyrlægen værd at se på, om flytteprocedurerne skal ændres eller begrænses. 

Han opfordrer i det hele taget til at flytte så få grise som muligt, ikke mindst efter fødselsdagen, fordi det også forbedrer den interne smittebeskyttelse.  

»I mange besætninger er det sådan, at jo mindre man flytter på grisene, jo færre problemer oplever man omkring diarré«,  lyder det fra Kristian Krogh, LVK. 

Det samme gælder virus og bakterier: Jo mere flytteri, jo større spredning af virus og bakterier. 
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle