Dyrlæger: Sådan øger du overlevelsen for pattegrisene
Otte konkrete råd fra Ø-Vet kan mindske pattegrisedødeligheden.

Pattegrisedødeligheden har stået højt på dagsordenen i svinesektoren de senere år.

I det storstilede projekt PattegriseLIV lykkedes det for de mange deltagende besætninger at reducere dødeligheden for staldens mindste grise, men landsgennemsnittet for svineproduktion viste tidligere på året, at mange års faldende tendens for pattegrisedødeligheden var stoppet og erstattet af en lille stigning.

Derfor er det måske værd at bemærke de otte råd, som dyrlægerne hos Ø-Vet kommer med i deres seneste nyhedsbrev.

Rådene, der skal reducere pattegrisedødeligheden, lyder således:

  1. Sikr tilstrækkelig råmælk til samtlige grise.
  2. Modvirk afkøling bag soen umiddelbart efter faring: eksempelvis med en varmelampe, halm eller afdækningspap. Sidstnævnte kan fås i ruller på 24 meter til under 40 kr. Det er billigt, effektivt og let at administrere.
  3. Optimer af hulemiljø: Herunder tænkes på temperatur, måtte, pærestyrke, brug af hundehulsplader samt reparation af ituslåede låger, hvor varmen kan suse ud.
  4. Sænk rumtemperaturen: Så længe der er et optimeret hulemiljø, kan pattegrisene sagtens tåle en lavere rumtemperatur, end vi normalt bruger. Det har den fordel, at luften er bedre i stalden, og der er et lavere smittetryk af luftbårne smitstoffer, søerne trives bedre, og der ses færre ihjellagte grise. Der er set god effekt af rumtemperaturer helt ned til 17-19 grader.
  5. Sikr velfungerende søer: Det er selvfølgelig mere omfattende, end det kan beskrives her, men der er intet, der kan sikre sunde og stærke grise bedre end en velfungerende so.
  6. Skift kanyle hyppigt: Brugte kanyler er en potentiel smittebombe.
  7. Fokuser på at gøre tingene rigtig hver gang - både hvad der angår jern, orale behandlinger og invasive indgreb som halekupering og kastration. Hver gris bør behandles med omhu.
  8. Sørg for at holde medarbejderne motiverede, eksempelvis ved at sætte realistiske mål og delmål, samt at fejre de små succeser undervejs.
     

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle