Dyrlæger: Vi skal stadig kunne bruge tetracykliner

Gult kort-grænserne strammes efter salamimetoder og kommende stramninger til april kan give velfærdsproblemer, mener chefdyrlæge hos LVK.

En politisk dagsorden, som giver udslag i løbende stramninger af gult kort-grænserne, er ikke hensigtsmæssig.

Det var et af budskaberne fra chefdyrlæge Claus Heisel ved LVK’s årsmøde i dag, da han aflagde sin svinefaglige beretning.

»Med de gult kort-grænser, der igen fra april sænkes, så vil der være besætninger, hvor reducerede behandlinger kan give velfærdsproblemer. Der er behov for, at der i forskningen og blandt medicinalfirmaerne gøres noget for at hjælpe os med at reducere behandlingslængder og dosis, hvor det er fagligt forsvarligt,« sagde han.

Claus Heisel undlod heller ikke at kommentere Seges’ målsætning om reduktion af tetracyklin.

»Da Seges lavede en målsætning om at reducere forbruget af tetracykliner med 50 procent inden udgangen af 2015, var det noget, vi i LVK bestemt ikke var enige i. Målet har også vist sig ikke at holde. Tetracyklinforbruget er dog faldet med 23 procent siden 2013, som er et meget flot resultat. I LVK mener vi stadig, der er et behov for at kunne bruge tetracyklinerne i besætningerne, hvor der er behov for dette,« sagde chefdyrlægen.

I sin beretning berørte han også kinoloner, som LVK ønsker at bruge ved AP-saneringer.

»Vi har diskuteret dette med ministeren og Fødevarestyrelsen, idet vi mangler denne mulighed i hverdagen. Det er forbudt at anvende kinolonerne, med mindre der ikke er andre alternativer. Kinolonerne kan med rimelig sikkerhed rense besætninger for ondartet lungesyge med forbedret velfærd, lavere medicinforbrug efterfølgende samt bedre produktionsøkonomi. Desværre har vores bestræbelser ikke båret frugt, men vi kæmper videre, hvor det er muligt,« forsikrede han.

Brugen af zinkoxid, som har fyldt i en del i medierne den seneste tid, tog Claus Heisel også op og slog et slag for en lang overgangsordning, hvis zink rammes af et forbud.

»Der skal forskes mere i alternativer, ellers risikerer vi blot stigning af antibiotikaforbruget til behandling af fravænningsdiarre samt velfærdsproblemer,« sagde Claus Heisel.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle