Dyrlæger vil give gode råd - kan sænke pattegrisedødeligheden til max 10 procent

Med vedholdenhed, fokus og de rette indsatsområder kan det godt lade sig gøre at nå en pattegrisedødelighed på 10 procent eller derunder, mener Ø-Vet.

De senere år har der været stor fokus på pattegrisedødelighed, og nu kaster også dyrlægerne hos Ø-Vet liner ud for at give griseproducenterne ekstra hjælp til at få tallet i den rigtige retning.

Vedholdenhed, fokus og de rette indsatsområder er de tre hovedingredienser, der skal til for at reducere pattegrisedødeligheden, og holder man kursen, kan det godt lade sig gøre at nå 10 procent eller derunder,  lyder det fra Ø-Vet.

Derfor indbyder rådgivningsselskabet nu svineproducenter til at deltage i et projekt kaldet MAX 10 %, hvor fokus er udelukkende på pattegrisedødeligheden.

"Vi synes ikke, at det kan passe, at vi har så mange døde pattegrise i dansk svineproduktion, og det vil vi gerne hjælpe til at gøre noget ved. Det giver også rigtig god mening, både etisk og økonomisk", fortæller  dyrlæge Inger M. Møller, Ø-Vet.

"Vi oplever typisk en pattegrisedødelighed på 12 til 14 procent hos producenterne, og det kræver virkelig noget benarbejde at få tallet ned, men det kan altså godt lykkes", siger hun.

Strategien indebærer ofte ekstra arbejde, vedholdenhed, smårenoveringer og korrektioner, og man må forvente at resulterne kommer med varierende hastighed fra besætning til besætning.

USK og jævnlige besøg af "ny" dyrlæge

Forløbet i MAX 10% indledes med få indsamlet de døde pattegrise for cirka en uges tid, afhængig af besætningens størrelse, og der gennemføres så en pattegrise-USK for at fastlægge dødsårsager og de bagvedliggende problemer.

Herefter bliver det besluttet, hvilke indsatsområder der skal vægtes.

Efterfølgende får besætningen med jævne mellemrum besøg af en dyrlæge, som ikke normalt kommer på bedriften, og derfor kan se på besætningen med friske øjne - og kun med fokus på pattegrisedødelighed.

"Vi er så småt startet op med nogle få besætninger før sommerferien for at prøve det af. De er startet med en dødelighed omkring 14 procent, og der bliver ikke tale om et quickfix, for det kræver ret meget at komme ned i dødelighed", siger Inger M. Møller, og fortsætter:.

"For de bedrifter, vi er startet med, er dyrlægen et sted kommet på besøg en gang om ugen, en anden har fået besøg hver 14. dag. Så hvor tit dyrlægen komme på besøg og periodens længde vil afhænge meget af størrelsen af besætningen, og hvad der skal indføres af ændringer, fx om mandskabet skal læres op."

For de første besæninger, der deltager i projektet, er fokus lagt på sultne grise, søer der ikke malker ordentligt eller et ikke-optimalt miljø i pattegrisehulerne.

Som et led i projektet kan besætningerne deltage i benchmarking med alle de besætninger, der deltager. Her opgøres dødeligheden i procenter uge for uge, og data er anonymiserede.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle