Efter aflivningsdebat: Svensk storimportør sår igen tvivl om dansk svinekød

Kontroversiel aflivningsmetode af danske smågrise får supermarkedsgiganten ICA til at overveje sit millionsalg.

Supermarkedskæden ICA, der sidder på over en tredjedel af det svenske marked, vil nu tage sit salg af dansk svinekød op til overvejelse, efter at det er kommet frem, at hundredtusinder af undervægtige smågrise hvert år bliver aflivet i danske stalde ved at banke deres hoved mod staldens betongulv.

"For os er det vigtigt, at ingen dyr skal lide uden grund, og at svinebønderne følger de retningslinjer, som der findes i deres hjemland - i det her tilfælde Danmark," siger Ulrika Borg, pressechef for ICA Group, til mediet The Local.

"Vi har ikke talt med Danmark om lige nøjagtig dette emne før, men det vil vi nu følge op på," tilføjer hun.

Netop ICA var en af de kæder, hvor enkelte butikker droppede dansk svinekød sidste år på grund af MRSA-debatten.

Som Landbrugsavisen.dk skrev i går, så er metoden forsvarlig ifølge statens egne retningslinjer. Det svenske landbrugsmedie ATL skriver, at også svenske landmænd bruger metoden.

Ifølge Dyreværnsrådet er metoden forsvarlig, fremgår det af et svar fra den daværende justitsminister Lene Espersen (K) til Folketinget i 2008:

"Det er rådets opfattelse, at hvis aflivningen af pattegrise sker med et enkelt slag, hvorved pattegrisens hoved og nakke slås så hårdt ned i gulvet, at dyret får kraniebrud og dør omgående, så er metoden dyreværnsmæssigt forsvarlig, hedder det.

Nyheden, om at danske smågrise bliver aflivet på denne måde, har skabt debat i Sverige, hvor dansk svinekød så sent som i november sidste år også trak overskrifter.

Dengang kom det frem, at der ved en stikprøve var fundet et højt antal multiresistente MRSA-bakterier i importeret svinekød fra Danmark og Tyskland.

Omkring 20 procent af det svinekød, som ICA sælger, stammer fra Danmark. Men importen af svinekød stiger i Sverige, hvor mange regler for blandt andet dyrevelfærd gør det dyrt at producere svin.

"Problemet er, at kunderne gerne vil have lave priser, og at dansk kød er billigere end svensk, men vi har kørt kampagner for at forsøge at promovere svensk kød," siger Ulrika Borg.

I 2013 eksporterede Danmark for 1,22 milliarder kroner svinekød til Sverige.

/ritzau/fkk

Emneord dyrevelfærd

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle