Engelsk landmandspar gik fra lille hobbyproduktion til prisvindende kødproduktion
Det lå ikke i kortene, at landmandsparret Bill og Sally Lugg fra England skulle opdrætte grise på andet end hobbyniveau. Nu har parret en succesfuld produktionsvirksomhed, der i 2018 vandt "Årets detailvirksomhed".

For snart 20 år siden fik Sally og Bill Lugg fra Cornwall i England to Gloucester Old Spot gylte i gave fra Sallys far. 

Parret avlede på gyltene, så deres eget kødforbrug kunne dækkes og resten af slagtekroppene sælges fra. Det skriver den engelske svineside Farmers Weekly.

To begivenheder ændrede alt 

2001 er et år, der fik stor betydning for det lille engelske hobbylandbrug. 

Parrets besætning kom under restriktionerne for mund- og klovsyge og Sallys far gik pludseligt bort omkring samme tidspunkt. 

Året efter, hvor besætningen ikke længere var under restriktion, flyttede det engelske par til en anden gård, Primrose Farm. 

På denne gård var der fem hektar græsareal, slagtefaciliteter og faciliteter til forarbejdning og opbevaring af produceret svinekød. 

Efter flytningen tog produktionen fart, og Bill og Sally Lugg sælger nu 25 slagtekroppe ugentligt. Både som helsalg, der udgør 80 pct. af salget, og til detailhandel. 

Ved at have faciliteterne til slagt, konservering og røgeri har de selv den fulde kontrol over hele processen fra slagt til bord. 

Kødet vinder smagskonkurrencer 

Den lille besætning på 20 søer og deres tilhørende afkom er krydsninger mellem racerne Gloucester Old Spot, Large Black og British Saddleback. 

Det har resulteret i en kødkvalitet, der vinder priser i diverse smagskonkurrencer. 

Det har sat stort skub i markedsføringen af deres kødprodukter og øget salget betydeligt. 

Restauranter, hoteller og andre gårdbutikker er nu også blandt de købende kunder. 

Ydermere vandt parrets virksomhed i 2018 prisen for "Årets detailvirksomhed". 

Opsang til britiske soholdere: Stram op - kuldstørrelse er 10 procent under EU-snitSvin Tirsdag 12. december 2017 · 11:30

Produktionsformen

Det engelske landsmandspar deler gerne ud af sine erfaringer og har gode råd til, hvordan en virksomhed som deres kan blive en succes.

Anbefalingerne lyder på at have varen på lager, gå op i kødemballagens udseende, anvende forskellige markeder til salg, fremhæve bæredygtighed og huske på, at kvalitet er et nøgleord. 

Parrets lille svineproduktion er baseret på udendørs løsdriftsfaciliteter på græs, hvor dyrene kun kommer indendørs, hvis der fx er problemer med grævlinge og ræve, som tager pattegrisene. 

Dette sker sjældent efter at parret sætter metalplader for hytterne om natten i en uge efter faring. 

Søerne befrugtes naturligt af to orner og får omkring to kuld årligt med en kuldstørrelse på 12-16 pattegrise. 

Der udføres hverken kastration, halekupering eller tandslibning af grisene. Kun ormebehandling er en rutinemæssig procedure. 

Smågrisene fravænnes efter seks til otte uger, og når de er 28-30 uger gamle bliver de kønssorteret og kommer på en ny foderblanding inden slagtevægten er opnået. 

Nogle grise slagtes allerede ved 65 kg, mens andre slagtes ved 100 kg. 

Krydsningracens tilvækst er langsom, men Bill Lugg pointerer, at de ikke kan presses mere i foder, da fedtprocenten hurtig bliver for høj. 

Bill og Sally Lugg ønsker at udvide deres kødsalg fra Primrose Farm, men besætningsstørrelsen kan på nuværende tidspunkt ikke udvides pga. Tuberkulose-restriktioner. 

For 10 år siden blev der fundet en positiv prøve på deres slagteri, og selvom det ikke er sket siden, er restriktionerne ikke ophævet. 

Det ville højst sandsynligt kræve en aflivning af alle besætningsdyrene, så parret skal starte forfra med produktionen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle