Engelsk studie: Svinebedrifter opbevarer vacciner ved ukorrekt temperatur
Opbevarer du dine vacciner ved korrekt temperatur, så de er effektive, når de skal bruges? Engelsk undersøgelse på 18 svinebedrifter viste, at næsten alle køleskabe fra tid til anden kølede uden for det anbefalede temperaturinterval.

Mange køleskabe på britiske svinebedrifter holder sig ikke konstant inden for det ønskede temperaturinterval på to til otte grader, som er anbefalet for opbevaring af vacciner.

Det viser en undersøgelse udført af dyrlægegruppen Bishopton Veterinary Group.

I undersøgelsen deltog 18 bedrifter, og her blev køleskabstemperaturen målt med temperaturlogger fra februar til april, skriver netavisen Pig World

På 89 procent af bedrifterne blev der mindst én gang målt en temperatur uden for det ønskede interval.

For 43 procent af bedrifterne lå køleskabets temperatur uden for det ønskede interval i 50 procent af tiden, 33 procent af bedrifterne fik målt en temperatur under frysepunktet mindst én gang, og 55 procent fik mindst én gang målt en temperatur over 8 grader. 

Minusgrader er en risiko

Vacciner kan miste noget af deres virkning, hvis de ikke bliver opbevaret ved den korrekte temperatur, og både for lave og for høje temperaturer indebærer en risiko. Den korrekte temperatur er oplyst af producenten. 

Det er altså vigtigt at have styr på, om dit køleskab står på den rigtige temperatur, så vaccinerne virker bedst muligt. En nem måde at tjekke temperaturen i køleskabet på, er altid at have et termometer i køleskabet eller at installere en temperaturlogger.

Hvis dit køleskab står, hvor omgivelserne har store temperaturudsving, skal man være endnu mere opmærksom, da dette også kan påvirke køleskabets temperatur. 

Køleskabet skal stå tilpas langt fra væggen for at det virker optimalt, og det skal være uden for meget snavs og støv på bagsiden. 

Hvis vaccinerne har været opbevaret ved en forkert temperatur, kan man kontakte producenten, og høre om vaccinen stadig kan bruges. 

Husk at kulde-kæden ikke må brydes, når du transporterer en vaccine til køleskabet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle