Enkel tavle giver hurtigt overblik over løbninger

Der kan være store udfordringer i at opnå ensartede ugehold, men på Rybjerggaard har Helene Hansen skabt sig et godt overblik.

Ensartede hold i soholdet kræver tre ting: Overblik over antal løbninger, styr på poltes brunst og god kommunikation med personalet i farestalden.

På Rybjerggaard går det bedre og bedre med at få ugeholdene til at ramme 57 faringer, som er det ideelle i forhold til kapaciteten.

Da Helene Hansen fik ansvaret for løbeafdelingen for tre år siden, manglede hun et værktøj, der gav hende et overblik over antallet af løbninger. Løsningen blev en tavle på væggen i løbeafdelingen.

Hver uge starter hun forfra med at tælle, hvor mange polte og søer hun påbegynder at løbe.

»Jeg tæller op fra mandag morgen og lægger så dem til, jeg påbegynder at løbe tirsdag, onsdag og eventuelt torsdag«, forklarer hun

Det hele bliver noteret på tavlen, hvor hun hele tiden kan følge med i, hvor tæt hun er på målet.

Målet er at løbe 62-63 polte og søer pr. uge. Når hun har drægtighedsskannet fire uger senere, bliver de ringeste ’forsikringssøer’ slagtet. Tilbage har hun et ugehold meget tæt på 57-58 dyr.

Kommunikation

Helene Hansen snakker løbende med Trine i farestalden, der fortæller, hvor mange søer hun forventer at fravænne samme uge.

»Vi er blevet bedre til at snakke sammen om de søer, der kommer til fravænning«, lyder det fra Helene Hansen.

Poltes brunst styres med Altresyn, som har været en stor arbejds- og produktionsmæssig gevinst i besætningen. Hun går også meget op i, at alderen ved første løbning skal være rigtig.

»Alder ved første løbning er i de sidste to år steget fra 230 til 242 dage. Samtidig er de i lidt bedre huld«, fortæller hun.

Poltene opstaldes i separat afdeling fra 2017. Der går ni i hver sti, og de får to forskellige foderblandinger fra 30 til 120 kg.

Poltestalden er adskilt fra re-sten af soholdet. Det har givet mere ro blandt poltene og en bedre immunitet at få dem skilt fra resten af søerne.

»Ro og bedre immunisering af poltene har givet os flere levendefødte på gyltekuldene«, forklarer ejer Peter Christensen, Rybjerg- gaard.

Rygspækskanning bruges ikke konsekvent, men med mellemrum som en rettesnor.

Rådgiver: Fra OK til rigtig godt

Skal man fravænne ensartede grise, kræver det ensartede hold i farestalden. Det er nemlig forudsætning for en ensartet fravænningsalder.

Ens farehold reducerer hovsa-fravænninger på baggrund af, at mange søer pludselig skal i farestalden.

Michael Frederiksen har trukket tal fra E-kontrollen, der viser, at hvor Rybjerggaard i 2018 kun i halvdelen af ugerne ramte mellem 56 og 62 løbninger, rammer de nu målet i fire ud af fem uger.

»Afvigelserne er oven i købet blevet mindre i de uger, hvor de trods alt ikke rammer helt plet«, forklarer han.

Det mere jævne flow i farestalden har direkte indflydelse på fravænningsalderen, hvor tal viser, at antallet af kuld, der fravænnes nede omkring tre uger, faktisk er halveret fra 2018 til 2020 og det endda, selv om der er flere ammesøer end dengang.

Helene Hansens tavle på væggen i løbeafdelingen har været et enkelt, men vigtigt redskab i denne forbindelse.

Michael Frederiksen fremhæver også, at Helene Hansen løber et passende antal ’forsikringssøer’ for at sikre sig, at fareholdene er fyldt op. Forsikringssøer er søer, der egentlig er dømt til slagtning, men som en forsikring for fyldte farehold alligevel løbes. Når Helene Hansen har konstateret, at der er tilstrækkeligt med drægtige søer i ugeholdet, meldes forsikringssøerne til slagtning.

»Det koster lidt i spildfoderdage og dermed i grise pr. årsso, men til gengæld sikrer det en højere produktion fra farestalden«, forklarer rådgiveren.

Siden den nye poltestald blev taget i brug for et par år siden, er poltenes præstationer steget. De ligger i dag kun omkring en levendefødt gris lavere end andenlægssøer.

Poltene fodres ad lib fra 30 til cirka 65 kg og restriktivt op til cirka 130 kg. Behandlingen med Altresyn stopper samme dag, de flyttes fra polteafdelingen til løbeafdelingen.

Faktaboks

  • Rybjerggaard.
  • Fakta brød bullet: Brd. Anders, Jens og Peter Christensen.
  • Fakta brød bullet: 1.200 søer og 27.000 slagtesvin.
  • Fakta brød bullet: Hjemmeblandet foder.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle