Er det virkelig nu slagtesvinene kommer til at skyde i vejret?

Alle forudsætninger for, at slagtesvinenoteringen hopper højt er til stede i markedet i øjeblikket, mener denne uges svineklummeskribent.

Afrikansk svinepest er en frygtelig sygdom, som hærger ikke kun i Europa, men også i Asien, hvor der er store udfordringer med mange nye udbrud.

Det er en ærgerlig udvikling, men som svineproducent i Danmark er det en gylden mulighed for at få stoppet penge i nogle af de huller i økonomien, som en lav notering gennem flere år har været skyld i.

For situationen i Kina virker til at være helt ude af kontrol, når man kan læse om den danske farm Scandinavian Farms, som har droslet sine aktiviteter kraftigt ned - selv om besætningen må formodes at have en høj sikkerhed mod sygdommen.

Fald i bestand

Længe har der fra Kina ikke været tal for, hvordan afrikansk svinepest har påvirket svinebestanden i landet, men de kom tidligere på ugen, hvor officielle tal fra de kinesiske myndigheder viste en markant nedgang i bestanden på hele 16,6 procent i februar målt i forhold til samme måned sidste år.

Dertil kommer, at kineserne endnu ikke har demonstreret, at de kan dæmme sygdommen inde, og derfor har den spredt sig til store dele af landet. Faktisk er spredningen så stor, at nabolandet Vietnam også er blevet ramt af talrige udbrud af sygdommen.

Kraftige prisstigninger

Konsekvenserne med de fortsatte udbrud i Kina er ikke bare en mindre bestand af svin, men også kraftige prisstigninger på svinekød, fordi efterspørgslen jo ikke falder.

Prisstigningerne forstærker derfor efterspørgslen på svinekød uden for landets grænser, og det kommer til at smitte kraftigt af på EU’s svinekødseksport, der har godt fat i det kinesiske marked, nu når USA er i handelskrig med Kina.

Læg dertil, at Vietnam formentlig også kommer til at øge deres import af svinekød fra bl.a. EU, og så har man de perfekte forudsætninger for markante prisstigninger i EU, som i år samtidig forventes at have et mindre udbud af svinekød.

10 kr. inden for rækkevidde

Priserne er allerede gået 40 øre i vejret, men ud fra meldinger fra Danish Crown kan priserne meget vel komme meget højere op i den kommende tid.

Ti kr. i notering er snart inden for rækkevidde, er meldingen.

Håbet må være, at opturen varer længe, så der både kan tjenes gode penge og rentebelastningen mindskes, så dansk svinekød fremover kan produceres billigere for den enkelte svineproducent.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle