Er fejlstrøm i grisestalden hokus-pokus? - her er en naturlig forklaring

Ugen På Spidsen: Thomas Jessen har en særlig evne til at påvise fejlstrøm. Til det formål bruger han en kobbertråd, han holder i hånden. Når han nærmer sig et område med fejlstrøm, giver kobbertråden udslag ved at dreje. Og der er faktisk en naturvidenskabelig forklaring bag fænomenet, skriver ugens klummeskribent på Svin Plus.

Der er mere mellem himmel og jord

Nej, det er ikke en dårlig hentydning til Kristi Himmelfart, men en hentydning til en oplevelse jeg havde i sidste uge, hvor jeg var på besætningsbesøg med Thomas Jessen. 

Thomas Jessen har en særlig evne til at påvise fejlstrøm. Til det formål bruger han en kobbertråd, han holder i hånden. Når han nærmer sig et område med fejlstrøm, giver kobbertråden udslag ved at dreje. Når man ser på det, er det tydeligt, at kobbertråden reagerer.

Baggrunden for at Thomas Jessen bliver kaldt ud i svinestalde er, at fejlstrømme angiveligt er årsag til unoder hos grise som for eksempel halebid og aggressivitet. 

Når han påviser, hvor der er fejlstrøm, kan han også fortælle, hvordan fejlstrømmen skal fjernes, så den ikke længere generer grisene. Det er for eksempel ved bedre jording, placering af magneter eller ved reparation af dårlige installationer.

Thomas Jessen har travlt med at køre rundt til svinestalde i både ind- og udland. Det tager jeg som et bevis på, at han faktisk løser problemerne.

Det ser unægtelig mærkeligt ud

For os, der ikke har evner til at få en kobbertråd til at dreje, ser det unægteligt mærkeligt ud, at en kobbertråd pludselig drejer som tegn på fejlstrøm. 

Jeg vil gerne have en naturvidenskabelig forklaring på ’fænomenet’, så det ikke forekommer så hokus-pokus-agtigt som ved første øjekast - og det kan faktisk godt forklares.

Fejlstrøm kan måles som en spændingsforskel mellem jord og for eksempel staldinventar.

Ifølge Thomas Jessen kan man måle helt op til 8-10 volt eller mere. Spændingsforskellen - eller fejlstrømmen - opstår, når strøm ikke ender der, hvor det var tiltænkt. Så kan den i stedet få en foderautomat eller en drikkenippel til at være strømførende og give stød, når grisen sætter trynen til den, og så er det ikke mærkeligt, at grisene ikke trives.

Der er altså en god, naturvidenskabelig forklaring på, at kobbertråden giver udslag. Den gør det bare ikke, når jeg holder tråden. 

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle