Er græsprotein til grise et nyt columbus-æg?
Ugen på Spidsen: Nye resultater af fodringsforsøg med en blanding af bl.a. græsprotein og hestebønner ser lovende ud for muligheden for at udfase soja. Jeg glæder mig allerede til at følge udviklingen, skriver ugens klummeskribent på Svin Plus.

Sandsynligvis vil sojaskrå i mange år fortsat være hovedleverandør af protein til danske svin, men i går blev der præsenteret resultater på Fagligt Nyt, der viser, at sojaskrå kan erstattes af lige dele græsprotein og hestebønner foruden lidt rapskager faktisk kan erstatte soja til slagtesvin.

Selvom forsøget kun er med nogle få hundrede grise, så viser det nogle interessante tendenser.

Først og fremmest kom det frem, at forsøgsblandingen med græsprotein, hestebønner og rapskager gjorde det lige så godt som sojablandingen, når man så på foderoptagelse, tilvækst og foderforbrug.

Proteinindholdet i græs er højt, så udbyttet pr. ha ligger omkring et ton protein. Aminosyreprofilen i græs ligner soja, ligesom indholdet af foderenheder i blandingen også matcher en blanding baseret på sojaskrå.

Svinekød uden smag af græs

Som med alle nye teknikker skal processen fra frisk græs til færdig protein forfines, før den bliver kommercielt attraktiv.

Derfor går der sikkert endnu nolge år, før en blanding med græsprotein prismæssigt konkurrerer med en sojablanding, men alene det at forsøget viser, at effektivieten i slagtesvineproduktionen fastholdes, og at svinekødet ikke smager af græs (!) er et par gode nyheder.

At græsprotein så også - afhængig af regnemetode - er bedre end sojaskrå, når man ser på klimaaftryk, er endnu et plus.

Jeg glæder mig allerede til at følge udviklingen de kommende år.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt.

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle