Er vi klar til at producere smågrise uden medicinsk zink?
To foderkoncepter uden medicinsk zink viser lovende resultater, men giver det mening at gå i gang med zinkfrie smågrise nu?

Fagligt Nyt-arrangementet, som Seges Svineproduktion står bag, er i sandheden et overflødighedshorn af indlæg serveret af Seges-specialister og krydret med andre stærke eksperter.

I år var anretningen vel på godt og vel 30 indlæg, og alene mængden kan tage pusten fra de fleste - og især kan det i skyndingen være vanskeligt at fremhæve nogle af de indlæg, der indeholdt ny viden, som ragede op over de øvrige.

For mig, der desværre kun havde fornøjelsen af arrangementet på dag to, var højdepunktet uden tvivl afrapporteringen af et stort foderforsøg, som Seges Svineproduktion står bag. I forsøget er fire foderkoncepter blevet testet op mod to kontrolgrupper med 2.500 ppm zink og ingen zink.

Resultater ventet med spænding

EU-Kommissionen har som bekendt besluttet, at medicinsk zink, der anvendes for at modvirke fravænningsdiarre, skal forbydes senest juni 2022. Derfor haster det en kende med at finde nogle bæredygtige løsninger, og resultaterne fra foderforsøget var ventet med spænding.

Og selv om to af koncepterne ikke var værd at skrive om, så var der lovende takter at spore i koncepterne fra Trouw Nutrition og Vitfoss.

Mens Vitfoss klarede sig på niveau med kontrolgruppen med 2.500 ppm zink, så var Trouw Nutrition bedre på antallet af stier med fravænningsdiarre og produktivitet i form af tilvækst og foderudnyttelse.

Det er dælme godt gået, for fra flere kanter har det heddet sig, at der ikke er noget, der slår medicinsk zink, og det er der nok heller ikke. Altså, der er ikke et produkt, der 1:1 kan slå medicinsk zink, men Trouws løsning er også en løsning med en lang række forskellige virkemidler, der tilsammen gør en forskel.

Samtidig skal man lige have for øje, at de to nævnte foderkoncepter koster omkring syv kr. ekstra pr. smågrise.

Det er en stor sjat penge, så med mindre folkene bag koncepterne er i stand til at skrue ned for deres priser, så er der fortsat et stykke vej til en endegyldig løsning, som gerne skal være omkostningsneutral for en svineproducent.

Der er fortsat knap fire år til, at medicinsk zink skal fjernes i svineproduktionen. Jeg er fortrøstningsfuld, men der skal arbejdes knaldhårdt de kommende år for at nærme sig målet.

Søren Tobberup Hansen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle