Der sker for lidt i Danmark i forhold til at reducere andelen af grise, der halekuperes. Det konkluderer EU-kommissionen i en foreløbig rapport efter et kontrolbesøg i Danmark sidste efterår.
Rapporten konkluderer, at den danske handlingsplan for bedre dyrevelfærd for svin er et langsigtet projekt, som endnu ikke har ført til at landmænd i tilstrækkelig grad undgår rutinemæssig halekupering af svin, sådan som EU kræver. Kommissionen bemærker dog, at det nye dyrevelfærdsmærke har ført til en stigning i antallet af svin med hele haler på hjemmemarkedet.
Kommissionen anerkender, at myndighedernes kontrol og klare forskrifter har ført til mere beskæftigelses- og rodemateriale og pleje af syge og tilskadekomne svin. Men når det gælder halekupering, er reglerne ikke lige så klare, og derfor overholdes de regler heller ikke lige så konsekvent, skriver kommissionen. Men de bemærker også at de danske myndigheder er i gang med nye retningslinjer, som kan føre til ”en nyttig håndhævelsesstrategi, som vil reducere behovet for halekupering«.
Ifølge rapporten er det en udfordring at mange svin eksporteres til andre EU-lande, som kun vil købe kuperede pattegrise. Det er en udfordring for de danske myndigheder. Det forklarer dog ikke, hvorfor smågrise, som fedes op og slagtes i Danmark, stadig halekuperes.
»De kompetente myndigheder har ikke truffet tilstrækkelige foranstaltninger til at sikre velfærdsstandarder for den del af svineproduktionen, der ligger fuldstændig under deres kontrol«, understreger kommissionen.
Kommissionen mener, det er muligt at producere grise med haler i Danmark, fordi danske stalde er indrettet så det er muligt. De erkender, det er dyrere, fordi det kræver mere plads og mere beskæftigelses- og rodemateriale. Samtidig erkender de EU-lande, der køber smågrise i Danmark og forlanger kuperede haler, bør lave foranstaltninger, så det ikke er nødvendigt.
Kommentarer