Få grønt lys til at producere flere kilo gris
Byt din overproduktion til god nattesøvn og øget dækningsbidrag.

Af Nina Græsbøll Ottesen, chefkonsulent, LandboLimfjord

Med den nuværende husdyrlov kan du få tilladelse til den produktion, dine stalde til enhver tid kan rumme.

Det betyder, at du undgår overproduktion samtidig med, at du kontinuerligt kan øge indtjeningen.

Når den gamle godkendelse spænder ben for indtjeningen

Hvis din produktionstilladelse er fra før august 2017, har du lov til at producere et bestemt antal dyr indenfor bestemte vægtgrænser.

Det gælder også, hvis du som slagtesvineproducent oplever, at slagteriet vil have tungere grise, end du må lave. Og så opstår problemet, for nu er du allerede skræmmende tæt på en overproduktion.

Hvis din tilladelse siger slagtesvin til 103 kg, må du nemlig ikke bare lave tungere grise uden først at få en ny tilladelse. Heller ikke selv om du laver tilsvarende færre grise, så antallet af dyreenheder ikke stiger.

Forklaringen er, at tungere grise lugter mere og afsætter mere ammoniak i nærliggende natur. Hvis du kommer af med dine grise ved 115 kg i stedet for ved 103 kg, har du altså flere kg gris i stalden på det givne tidspunkt og dermed højere lugt- og ammoniakemission end det, der er vurderet og accepteret i din miljøgodkendelse.

Særligt slemt er det, hvis du både har flere og tungere grise, end du må. Med en overproduktion kan du i lovens øjne have haft en økonomisk fordel på miljøets bekostning. Og det er ulovligt.

Risikerer du politianmeldelse?

De fleste landmænd kan komme ud for i en periode at have flere eller tungere dyr i staldende, end der er tilladelse til.

Som udgangspunkt vil kommunen nok også acceptere mindre udsving i dyreholdet – så længe det ikke er konstant. Hvis du et enkelt år har produceret en smule mere end du plejer, vil kommunen altså næppe gøre andet end at give dig en indskærpelse eller en henstilling til, at du skal overholde din tilladelse.

Det store problem opstår typisk, når der på en ejendom flere år i træk konsekvent har været en overproduktion af markant størrelse, eller hvis du har fået flere indskærpelser om at reducere antallet af dyr til det tilladte, uden at efterkomme det.

Og det kan være en svær balancegang. For hvis du på den ene side har en kreditor, der forlanger større effektivitet, og på den anden en myndighed der siger færre grise, hvem lytter du så til?

Drop bekymringerne og kom i top med indtjeningen

Hvis du ligger søvnløs om natten på grund af overproduktion, eller hvis du ærgrer dig over, at du ikke kan udnytte dine stalde fuldt ud, så er der én løsning, der giver både ro og samtidig optimerer dit dækningsbidrag; en ny miljøgodkendelse.

Med en godkendelse efter den nuværende lov får du nemlig godkendt dine staldkvadratmeter, så du fremover er sikret mod overproduktion, hvis slagterierne ikke vil tage imod dine 103 kilos grise.

Samtidig giver en ny godkendelse dig mulighed for at komme helt i top på indtjeningen, for med en ny miljøgodkendelse kan du sende alle de hold igennem, der er plads til i staldene. Og det kan som bekendt betyde øget dækningsbidrag.

Så skynd dig at hive fat i din økonomirådgiver eller din miljørådgiver og få undersøgt, om en ny miljøgodkendelse er en fordel for dig.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle