Få styr på foderforbrug og maver - ryst det formalede korn

Ugen på Spidsen: Der er særlig grund til at følge formalingsgraden nøje efter den tørre sommer sidste år, påpeger denne uges klummeskribent for Svin Plus.

Denne sæson har været atypisk når det drejer sig om formaling af korn.

Med samme soldstørrelse er kornet blevet finere formalet end normalt. Det hænger sandsynligvis sammen med den meget tørre sommer sidste år.

Derfor er der særlig grund til at følge formalingsgraden nøje. Bliver formalingen for fin, risikerer man flere mavesår. Bliver den for grov, går det ud over foderforbruget, men mavesundheden får til gengæld et løft.

Opfordringen til at være ekstra opmærksom på formalingsgraden gælder i endnu højere grad hvis man bruger rug eller majs i sit foder.

Begge kornarter opfører sig anderledes end byg og hvede i en slaglemølle.

Rug har meget lidt skal, og sprænger derfor på en anden måde end byg- eller hvedekerner. Rug skal derfor generelt formales lidt grovere end byg og hvede.

Majs opfører sig også anderledes end byg og hvede, når den formales. Praktiske erfaringer fra denne vinter viser, at majs ved samme formalingsgrad bliver finere formalet, og derfor kan give flere problemer med mavesår end byg og hvede.

Selvom de to kornarter opfører sig anderledes, er det på ingen måde en opfordring til at undgå dem.

Begge er udmærkede fodermidler til grise, så moralen er ikke, at man skal undgå dem, men at man skal følge formalingsgraden tættere end normalt.

Der er altså ingen vej uden om at ryste sit formalede korn, hvis man vil have styr på foderforbrug og mavesundhed.

Morten Thomsen er journalist og svinefaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Svin Plus, "Ugen på spidsen", sætter Morten Thomsen og Søren Tobberup Hansen, journalister og svinefaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinet Svin og Svin Plus, svineugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle